Αυξήσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και περικοπές στο Δημόσιο απαιτούν οι δανειστές

Οι δανειστές θέλουν κι άλλο αίμα αφού δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση. Οι πιστωτές αυξάνουν την πίεση στην Αθήνα και βάζουν τον πιστόλι στο κρόταφο καθώς αξιώνουν αυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ αλλά και περικοπές στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκύπτει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας:
• Η τρόικα επιμένει σε χαμηλότερο των 9.090 ευρώ (πέριξ των 8.000 ευρώ) αφορολόγητο όριο (πρόταση της Αθήνας η μείωσή του σε αυτό το επίπεδο από τα 9.550 ευρώ).

• Οι δανειστές –και ιδίως το ΔΝΤ– θεωρούν ότι τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα (έμμεσοι φόροι και κάποιες περικοπές δαπανών) δεν φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 δισ., όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο. Γι’ αυτό και προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ., αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

• Στο ασφαλιστικό παραμένει απόσταση στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι αν δεν αλλάξει, το σύστημα «πάει κατευθείαν στα βράχια».

• Χάσμα υπάρχει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Κατά τη διάρκεια του EWG της Πέμπτης, οι εκπρόσωποι των θεσμών σημείωσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πώληση και των εξυπηρετούμενων δανείων.

Το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας που έχει στείλει η Ευρωζώνη (MoU) αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ και οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ εκείνο του ΔΝΤ (MEFP) αναφέρει ότι τα μέτρα είναι της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ και διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Επίσης, το Ταμείο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους. «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στην ελάφρυνση του χρέους» επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα