Αυτά είναι τα τέσσερα ζητήματα που απειλούν την Ευρώπη

Ως η σημαντικότερη απειλή για την Ευρώπη θεωρείται η χρεοκοπία της Ελλάδας και το ενδεχόμενο Grexit, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει για ακόμα μία φορά μια δύσκολη περίοδο. Η ενότητα της ΕΕ, η αλληλεγγύη και το διεθνές κύρος βρίσκονται αντιμέτωπες με τέσσερις μεγάλες κρίσεις, την ελληνική κρίση χρέους, το ουκρανικό ζήτημα, την πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, τότε θα επιδεινωθούν κι άλλο θέτοντας σε κίνδυνο το «Σχέδιο Ευρώπη».

Αρχικά, η χρεοκοπία της Ελλάδας και ο κίνδυνος ενός Grexit είναι η πιο μεγάλη απειλή αυτή την στιγμή για την Ευρώπη.

«Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός Grexit θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω το λόγο ύπαρξης της ΕΕ» έγραψαν σε ανάλυσή τους ο Fabian Zuleeg και ο Janis Emmanouilidis για το think tank, European Policy Center.

Παρόλο που η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και του πληθυσμού της ΕΕ, η χρεοκοπία της χώρας μετά από δύο πακέτα διάσωσης θεωρείται τεράστιο πλήγμα για το κύρος της ΕΕ.

Ακόμη και πριν γίνει γνωστό το δημοψήφισμα, η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες ήταν εκρηκτική, με τους Έλληνες να κατηγορούν τους Γερμανούς οι υπόλοιποι να κατηγορούν τους Έλληνες και οι οικονομολόγοι να κατηγορούν την τυφλή εμμονή της λιτότητας, σχολίασε το Reuters.

Αν και δεν είναι γνωστό τι θα γίνει στην συνέχεια, η Αθήνα, έχει ήδη δείξει ότι οι ιδρυτές του ευρώ εξαπατήθηκαν όταν δήλωσαν ότι η συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα ήταν άθραυστη.

Τώρα, οι εταίροι της Ελλάδας προσπαθούν να της κλείσουν την πόρτα ενώ παράλληλα κάνουν συνεχή βήματα ώστε να φέρουν πιο κοντά τους τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης. Επίσης, προσπαθούν να επισκευάσουν τις ατέλειες του σχεδιασμού της νομισματικής ένωσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, εκτός από τον πόνο που θα προκαλέσει, την ίδια ώρα θα μπορούσε να επιδεινώσει τις τρεις άλλες κρίσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη αποσταθεροποιώντας τα εύθραυστα νότια Βαλκάνια.

Το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα για την ΕΕ, με την Αθήνα να έχει πληγεί ήδη σημαντικά από την συνεχή εισροή προσφύγων λόγω των συγκρούσεων στη Συρία αλλά και εξαιτίας της ισραηνικής-παλαιστινιακής διένεξης.

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναγνωρίζουν πάντως ότι η κρίση της Ευρωζώνης έχει προκαλέσει μια επανεθνικοποίηση στη λήψη αποφάσεων σε ορισμένες πολιτικές, επισημαίνει το Reuters.

Επιπλέον, το γεγονός πως η Βρετανία ετοιμάζει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό διότι αν αποχωρήσει τελικά από την Ένωση τότε εκείνη θα χάσει μια σημαντική οικονομική δύναμη.

Τέλος, σε περίπτωση που τελικά η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, αυτό θα ικανοποιήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος στη συνέχεια θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιδιώκει να αποκαταστήσει τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα