«Αυτά πρέπει να κάνει η Γερμανία για την Ελλάδα»

Στις ενέργειες που πρέπει να προβεί  η Γερμανία για την Ελλάδα εστιάζει ο Μαρκ Μαζάουερ που ασκεί κριτική για τη στάση του Βερολίνου αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης  απέναντι στη  χώρα μας. Μεταξύ άλλων ο γνωστός ιστορικός θεωρεί  αναγκαία την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο του στους Financial Times, ο καθηγητής του Columbia σημειώνει ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο να ζητάει ανακούφιση από το ελληνικό δημόσιο χρέος, καθώς «χωρίς αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί η ελληνική κρίση».

Περιγράφοντας τη στάση της Γερμανίας, δηλαδή την έντονη αντίθεση του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το ζήτημα αυτό, αλλά και αντίθετες φωνές, όπως του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ, ο Μαζάουερ επισημαίνει ότι παρόλο που η γερμανική κοινή γνώμη θεωρεί την ελάφρυνση χρέους ως μια χάρη στους Έλληνες την οποία δεν αξίζουν και ότι αυτό δεν είναι κάτι από το οποίο η καγκελάριος θα κερδίσει, εντούτοις «πρέπει να βλέπει κανείς στο σύνολό του τι διακυβεύεται στην Ευρώπη».

Όπως εξηγεί, η επιμονή του Βερολίνου στη λιτότητα εντός ευρωζώνης μπερδεύει ένα σύμπτωμα, δηλαδή τις συνεχιζόμενες δυσκολίες για χώρες όπως η Ελλάδα, με την ασθένεια, η οποία δεν είναι άλλη από τα πλεονάσματα της ίδιας της Γερμανίας. Χωρίς τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, για τα οποία ενοχλούνται οι γερμανοί ψηφοφόροι, είναι αμφίβολο αν η ευρωζώνη θα τα κατάφερνε τα τελευταία έξι χρόνια. «Ο Σόιμπλε μπορεί να πιστεύει ότι με τη σκληρή γραμμή του που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε Grexit, θα σωθεί η ευρωζώνη, αλλά η σωτηρία του ευρώ δε θα σημαίνει πολλά πράγματα αν η ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ μεγάλη».

«Οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους»

Ο Μαζάουερ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πως περιέπλεξε τα πράγματα η προσφυγική κρίση και επικαλούμενος τη φράση στην επιστολή του ΥΠΟΙΚ Ε. Τσακαλώτου στους ομολόγους περί κινδύνουν «αποτυχημένου κράτους», προειδοποιεί ότι τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν και άλλο, φέρνοντας ως παράδειγμα άλλα βαλκανικά κράτη, όπως τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ και το Κόσοβο.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι μπορεί να πέρασε το ασφαλιστικό, αλλά δεν θα μπορέσει να περάσει άλλες μεταρρυθμίσεις, αν δεν υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Όπως λέει, μπορεί κάποιοι να σκέφτονται γιατί να μην πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει στα πράγματα η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο προτιμούν περισσότερο οι Ευρωπαίοι σε σχέση με τον Αλ. Τσίπρα, αλλά το ζήτημα είναι ότι «οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους: Όχι επειδή κάποιοι βορειοευρωπαίοι επιτέλους πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά επειδή ότι μια ολόκληρη γενιά βρίσκεται με την προοπτική της ανεργίας».

Η τακτική αυτή, σημειώνει ο Μαζάουρ, θα στρέψει στο τέλος ακόμη και φιλοευρωπαίους πολίτες σε αποστροφή για την ΕΕ και αυτό δεν πρέπει να αγνοείται. «Δεν μπορούμε να παίρνουμε ως δεδομένη την συνέχιση της ύπαρξης της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα