Αυτές είναι οι έξι αλλαγές που έρχονται στο Δημόσιο

Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στο Δημόσιο από τις 15 Οκτωβρίου, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016, αφού σε αυτές θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις τόσο στη διοικητική διάρθρωση όσο και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Πιο συγκεκριμένα, σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» οι αλλαγές αναμένεται να είναι σαρωτικές αφού θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις τόσο στη διοικητική διάρθρωση όσο και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι συσκέψεις του αρμόδιου υπουργού Π. Κουρουμπλή και του αν. υπουργού Χρ. Βερναρδάκη με υπηρεσιακούς παράγοντες είναι διαρκείς προκειμένου να αναρτηθεί το πρώτο νομοσχέδιο στη Διαύγεια στις 15 Οκτωβρίου που θα αφορά την επιλογή προϊσταμένων και την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο.

Οι έξι αλλαγές

Αναλυτικά οι 6 διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο αφορούν:

• Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων. Tο σχέδιο για το νέο σύστημα αξιολόγησης περιλαμβάνει «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους με την ενεργοποίηση θεσμών άμεση δημοκρατίας αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία. Με το νέο σύστημα προβλέπεται ψηφοφορία σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης, τόσο για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων όσο και για όσους θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης.

Για την επιλογή προϊσταμένων θα ισχύει η μοριοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων και θα παραμείνει το κριτήριο της συνέντευξης και πιθανά των γραπτών εξετάσεων

• Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Υπαλλήλων που θα καταρτιστεί με βάση τα προσόντα και το καθηκοντολόγιο. Θα αξιοποιηθεί ως βασικό εργαλείο για την στελέχωση όλου του Δημοσίου και την λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν σε οργανισμούς και εταιρείες του Δημοσίου. Στόχος του Μητρώου είναι να συμβάλλει στο μέλλον και στην ανάδειξη μόνιμων γενικών γραμματέων υπουργείων ως το βασικό εργαλείο για την «εσωτερική αγορά εργασίας» στον κρατικό μηχανισμό.

•Δεύτερο κύμα κινητικότητας: μέχρι τα τέλη του έτους θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο σύνολο του δημόσιου τομέα. Η κινητικότητα θα γίνει αρχικά σε εθελοντική βάση. Θα προκηρυχτούν οι κενές θέσεις και οι υποψήφιοι υπάλληλοι θα καταθέσουν αιτήσεις όπου θα δηλώσουν συμμετοχή για την κάλυψη 3-5 θέσεων. Η επιλογή θα γίνει με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ επί αντικειμενικών και κοινωνικών κριτηρίων (προϋπηρεσία, σπουδές, οικογενειακή κατάσταση κτλ)

• Μείωση των αποδοχών σε βουλευτές, γενικούς γραμματείς και αιρετούς στην αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για περαιτέρω μείωση των αποδοχών σε βουλευτές, γενικούς γραμματείς υπουργείων που θα έχουν επιπτώσεις και στις αποδοχές όσων κατηγοριών υπαλλήλων συνδέουν τις αμοιβές τους με την αποζημίωση των γενικών γραμματέων, αλλά και των αιρετών της αυτοδιοίκησης.

•Αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης: Το ΕΚΔΔΑ αναβαθμίζεται από εκπαιδευτικό κέντρο σε κεντρικό γνωμοδοτικό συμβούλιο του κράτους σε θέματα δημόσιας διοίκησης, με επέκταση σε ερευνητικά θέματα και συμβολή στη διαμόρφωση και αποτελεσματική υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών.

• Νέο Μισθολόγιο από το 2016: Στο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια που εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ (ερευνητές), οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί και οι ένστολοι στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό Σώμα και στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Προτείνεται ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και την διατήρηση των τεσσάρων επιδομάτων που ισχύουν και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, τα οποία είναι: επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή και κίνητρο επίτευξης στόχων. Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον μισθό αναμένεται να επιφέρει αύξηση των βασικών αποδοχών αλλά μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών από 3-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Στόχος της κυβέρνησης, είναι και η σταδιακή συγχώνευση των 20 ειδικών μισθολογίων σε 10 την επόμενη χρονιά και για τον λόγο αυτό μετά την ψήφιση του νόμου για το Μισθολόγιο θα υπάρξουν και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις την επόμενη χρονιά για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς. Συζητείται επίσης η δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών σε όλο το Δημόσιο.

Επίσης προγραμματίζεται αύξηση των επιδομάτων των κατόχων θέσεων ευθύνης (γενικοί διευθυντές, διευθυντές, προϊστάμενοι), προκειμένου να «ανοίξει» η ψαλίδα μεταξύ των νεοεισερχόμενων και χαμηλών προσόντων υπαλλήλων με τους κρατικούς λειτουργούς που κατέχουν θέσεις ευθύνης, όπως έχουν ζητήσει οι δανειστές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα