«Αυτή η κυβέρνηση πετυχαίνει, εκεί που απέτυχαν οι άλλες»

«Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία κλείνει ένας μεγάλος κύκλος. Κλείνουν τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός.

Μία ομιλία η οποία ξεκίνησε νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναμενόταν να παραβρεθεί στην κηδεία του πρώην υπευθύνου του γραφείου Τύπου του, Θοδωρή Μιχόπουλου, που πέθανε από ανακοπή καρδιάς το βράδυ του Σαββάτου. Ο πρωθυπουργός συνέχισε διαχωρίζοντας όσους χαίρονται από εκείνους που στέκονται αμήχανοι απέναντι στο τέλος των μνημονίων, κατατάσσοντας τους δεύτερους στην αντιπολίτευση. «Ενώ αυτό το τέλος δίνει κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολιτών μας, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. Στο παλιό πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα», παρατήρησε από το βήμα της Ολομέλειας ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ακόμα και σε αυτόν που διαφωνεί γίνεται φανερό ότι εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, απέτυχαν, αυτή πετυχαίνει. Είναι και όσοι είχαν πιστέψει πως οι δύσκολες επιλογές του 2015, ήταν επιλογές που δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η Αριστερά δεν μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις σε μια πραγματικότητα όπως η σημερινή. Και ότι πρέπει όταν ο λαός της εναποθέτει ελπίδες εκείνη να αποδρά. Να κρύβεται πίσω από την ασφάλεια της θεωρίας και της νομοτέλειας που θα έρθει κάποια στιγμή.

Πήραμε μια πολύ δύσκολη και ιστορική απόφαση το 2015, χωρίς να έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα μας βγει. Πήραμε την απόφαση να λερώσουμε τα χέρια μας, αλλά να μην αποδράσουμε. Όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι θα την χάσουμε. Ξέχασαν ότι όλοι θα κριθούμε από την ιστορία, κυρίως με βάση δυο παράγοντες. Των εναλλακτικών επιλογών που έχουμε μπροστά μας και του παραγόμενου αποτελέσματος. Σήμερα αρχίζει σιγά – σιγά δειλά – δειλά, να γίνεται ορατό. Το καλοκαίρι αφήνουμε πίσω την δυσκολότερη περίοδο που πέρασε η χώρα από το ’74 και μετά. Μια περίοδο που θα έχει διαρκέσει στο τέλος της 8 χρόνια. Κόμματα που από το 2010 και μετά κυβέρνησαν μονάχα με το φόβο και από το 2015 και μετά αντιπολιτεύονται με την καταστροφολογία».

Σφοδρή επίθεση κατά ΝΔ και Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός δεν έχασε ευκαιρία να ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, εξαπολύοντας «βέλη» κατά της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης, που λίγους μόνο μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας, ζήτησε εκλογές στις αρχές του 2016 και προέβλεψε ότι η α’ αξιολόγηση δεν θα κλείσει. Αργότερα όταν έκλεισε η α’ αξιολόγηση, μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα πετύχουμε κανέναν από τους στόχους του προγράμματος και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Παρά το ότι διαψεύστηκε και αντί για κόφτης ήρθε μέρισμα, συνέχισε το ίδιο βιολί. Διαβεβαίωνε ότι η β’ αξιολόγηση δεν θα κλείσει. Και όταν έκλεισε και η δεύτερη αξιολόγηση, μας είπε “έκλεισε μεν, αλλά με αντάλλαγμα τέταρτο μνημόνιο”», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «όταν βγήκαμε στις αγορές το αμφισβήτησε και το συνέκρινε με την έξοδο Σαμαρά. Και όταν ξεκινούσε η γ’ αξιολόγηση, έλεγε ότι θα καθυστερούσε τόσο πολύ που το πιθανότερο είναι να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Στελέχη της ΝΔ έλεγαν σε επενδυτές ότι επίκειται μεγάλη κρίση. Κι όταν φάνηκε ότι και η γ’ αξιολόγηση κλείνει και ότι τα επιτόκια δανεισμού, έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά, άλλαξε το τροπάρι. Λένε ότι δεν θα βγούμε από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, γιατί θα έχουμε επιτροπεία. Κάθε χρόνια προβλέπατε τα ίδια. Το 2016 ήταν εκλογική χρονιά. Το 2017 ήταν εκλογική χρονιά. Και φέτος το 2018, το ίδιο είπατε. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει αστρολόγο, αλλά σας συμβουλεύουν αυτά που θέλετε να ακούσετε. Αποδεχτείτε παρά τις όποιες προβλέψεις ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα. Όσο και να καταστροφολογήσετε, η οικονομία της Ελλάδας, ανακάμπτει. Με ρυθμούς που εσείς δεν είχατε δει. Έχει μειώσει την ανεργία κατά 7%, ενώ καταγράφεται ρεκόρ δεκαετίας στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων βρίσκονται στο 3,6% σε επίπεδα 2006».

Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας διαχώρισε το πολυνομοσχέδιο σε μέτρα που βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής του κόμματός του, και σε εκείνα των οποίων την πατρότητα, δεν διεκδικεί. «Κάθε διαπραγμάτευση έχει και επιτυχίες και υποχωρήσεις. Δεν το κρύβουμε. Προσερχόμαστε πάντα στις διαπραγματεύσεις με στόχο να αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο. Αυτό το καταφέραμε και στις τρεις αξιολογήσεις. Και στις τρεις εμπεριέχονταν συμβιβασμοί που είχαν και υποχωρήσεις από την πλευρά μας. Στην γ’ αξιολόγηση και στο παρόν νομοσχέδιο οι θετικές ρυθμίσεις είναι σαφώς περισσότερες. Οι ρυθμίσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής μας:

* Η αυτονόητη μεταρρύθμιση του κτηματολογίου και η έγκριση των δασικών χαρτών.
* Η σειρά κατάταξης των πιστωτών σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων, με τους εργαζόμενους να έχουν προτεραιότητα”.

“Δυο ακόμα ζητήματα του πολυνομοσχεδίου, που έτυχαν στρέβλωσης”

Για τα οικογενειακά επιδόματα. Στον προϋπολογισμό εγκρίναμε μεγαλύτερη δαπάνη «για το παιδί». Αυτή η αύξηση συμβαδίζει με μια προσπάθεια εξορθολογισμού στη διανομή των επιδομάτων. Αποκαθιστά μεγάλη αδικία έναντι των οικογενειών με ένα ή με δυο παιδιά που είναι η συντριπτική πλειοψηφία και εξορθολογίζει ένα σύστημα που σκοπίμως ήταν στρεβλό. Όχι για να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα. Αν δεν είναι αυτό λαϊκισμός, τι είναι;

Στο ζήτημα της απαρτίας για την απεργία στα πρωτοβάθμια. Στο τραπέζι είχαμε τρία ζητήματα. Τις συλλογικές συμβάσεις, την απελευθέρωση των απολύσεων και τη θέσπιση του λοκ άουτ (ανταπεργίας) και τον συνδικαλιστικό νόμο, όπου υπήρχε η απαίτηση για τη ρήτρα απόλυσης των συνδικαλιστών. Το καλοκαίρι του 2015, η ΓΣΕΕ ήξερε να μιλήσει υπέρ του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα, αλλά όταν δίναμε τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν μίλησαν. Πετύχαμε την επαναφορά των ΣΣΕ, αποτρέψαμε την ανταπεργία, την απελευθέρωση των απολύσεων και έμεινε η αλλαγή στην απαρτία.

Συστάσεις σε ΠΑΜΕ και ΚΚΕ από τον Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός μίας κυβέρνησης που θεωρεί ακτιβισμό τις δράσεις του «Ρουβίκωνα», τόνισε ακόμα πως «θα ήταν υπερβολή να ζητάμε από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ να κατανοήσει τη διαπραγμάτευση, που έχουν μια άλλη αντίληψη για το ότι η χώρα πρέπει να βγει από την ΕΕ και Ευρωζώνη. Αυτό που θέλω να καταγγείλω, είναι η καμπάνια που διεξάγεται ότι δήθεν η ρύθμιση αποτελεί κατάργηση για την απεργία και ότι δήθεν η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα όσα επιτάσσουν ο ΣΕΒ και το ΔΝΤ».

Μάλιστα, έκανε και συστάσεις προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα: «Την επόμενη φορά που τα στελέχη σας θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας δεν χρειάζονται σπασμένα τζάμια και τηλεοπτικά συνεργεία. Παρά μόνο επαγρύπνηση και διάλογος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα