Αυτοψίες σε μνημεία της Ηπείρου

Η γέφυρα της Πλάκας πριν την καταστροφή
Η γέφυρα της Πλάκας πριν την καταστροφή

Κλιμάκιο αποτελούμενο από πέντε καθηγητές του Ε.Μ.Π. υπό τον Πρύτανη του Ιδρύματος κ. Ιωάννη Γκόλια και πέντε αρχιτέκτονες και μηχανικούς από τις Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων υπό την καθοδήγηση της Γενικής Διευθύντριας Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων κ. Ευγενίας Γατοπούλου, πραγματοποίησε την Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015, αυτοψίες σε μνημεία στην περιοχή της Ηπείρου.

Ανάμεσα στα μνημεία που επισκέφτηκε το κλιμάκιο είναι η ευρέως γνωστή γέφυρα της Πλάκας, προκειμένου να αξιολογηθούν η κατάσταση του μνημείου και τα αίτια πτώσης της καμάρας ώστε να δρομολογηθεί ταχύτερα και αποτελεσματικά η αποκατάστασή της. Επιπρόσθετα, αυτοψία διενεργήθηκε στη γέφυρα Κόνιτσας στον Αώο ποταμό, στη γέφυρα Κλειδωνίας στον Βοϊδομάτη ποταμό, στη γέφυρα «Ζέρμας» ή «Δροσοπηγής» στο Σαραντάπορο ποταμό και στη γέφυρα Πολιτσάς στον Άραχθο.

Σχετικά με το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, μετά από αυτοψία διαπιστώθηκε πως μακροσκοπικά το μνημείο δεν φαίνεται να έχει υποστεί βλάβη από τις πλημμύρες που έχουν πλήξει την περιοχή.

Στην Περιφερειακή Ενότητα  Άρτας, η οποία είναι η περισσότερο πληγείσα περιοχή όσον αφορά στα μνημεία, η αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε σειρά αυτοψιών και ενημέρωσε την Κεντρική Υπηρεσία για τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν σε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους και σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Η πλήρης αποτίμηση των ζημιών μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποχώρηση των υδάτων.

Το γεφύρι της Πλάκας μετά την καταστροφή

Το γεφύρι της Πλάκας μετά την καταστροφή

Όσον αφορά την Π.Ε. Φθιώτιδας, υπήρξε μερική κατάρρευση της μεταβυζαντινής γέφυρας στη θέση «Νερούτσου Μύλος», στην οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει έργο η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Φθιώτιδας, μετά τη σχετική έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. Κοινή αυτοψία από μηχανικούς της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων, προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, στο μνημείο προκειμένου να ληφθούν άμεσα έργα προστασίας των εναπομεινάντων βάθρων.

Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κινητοποιήθηκαν άμεσα στις περιοχές που επλήγησαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα και ήδη προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών στα μνημεία των περιοχών αρμοδιότητάς τους.

Οι Γενικές Διευθύνσεις Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων,  σε πλήρη συντονισμό, πραγματοποιούν συναντήσεις με όλες τις συναρμόδιες Κεντρικές Υπηρεσίες και φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού όλα τα προβλήματα που καταγράφονται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.  Εφόσον τα ακραία καιρικά φαινόμενα υποχωρήσουν εντός των επόμενων ημερών, θα είναι εφικτή η πρόσβαση και η αυτοψία σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία από τα αρμόδια υπηρεσιακά κλιμάκια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα