«Αύξηση της θρησκευτικά υποκινούμενης τρομοκρατίας»

Την ανάγκη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάπτυξη μηχανισμών προληπτικού ελέγχου των διεθνών τρομοκρατικών δράσεων, υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλευτής ως μέλος της σχετικής Επιτροπής, αλλά και ως συνήγορος πολιτικής αγωγής στο παρελθόν των οικογενειών θυμάτων των τρομοκρατικών οργανώσεων “17 ΝΟΕΜΒΡΗ” και “ΕΛΑ”, ξεκίνησε από τη διαπίστωση της αλλαγής στα κίνητρα και στον τρόπο δράσης της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία πλέον ελέγχεται περισσότερο από θρησκευτικά, παρά από πολιτικά κέντρα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η νέα αυτή μορφή τρομοκρατίας απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και δημιουργεί εκτεταμένους φόβους για ενδεχόμενη τρομοκρατική δράση και στην Ευρώπη.

 

Ο έλεγχος των τρομοκρατικών δράσεων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, πρέπει να επικεντρωθεί στο “modus operandi” των τρομοκρατών, στο πώς χρηματοδοτούνται, στο πώς μαζικά οργανώνονται και επιτίθενται. Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα ελέγχου όχι μόνο στα σύνορα αλλά και στο διαδίκτυο, που παρά τις τεράστιες δυσκολίες του, κρίνεται επιτακτικός στις μέρες μας.

 

Τέλος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας των λεγόμενων ξένων μαχητών, εξελίσσεται και εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και μάλιστα σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, εντός ΕΕ δρουν σήμερα περίπου 3000 απ’αυτούς. “Ως εκ τούτου δεν αρκεί μόνο η διαπίστωση του εν λόγω φαινομένου, αλλά απαιτείται προσεκτική, ολιστική και συστηματική ανάλυση, εστιάζοντας ταυτόχρονα στο κατά πόσο το οργανωμένο αυτό έγκλημα συνδέεται και με το κοινό έγκλημα, παρά την αποδεδειγμένη αυτοτέλειά του”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα