Α. Τουρκολιάς: Θέμα χρόνου η βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς την περίοδο που διανύουμε.

Μιλώντας ενώπιον επιχειρηματιών στη Λάρισα, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί σε διάφορες πόλεις της χώρας, ο επικεφαλής του τραπεζικού ομίλου υπογράμμισε ότι η αξιοσημείωτη πρόοδος στη δημοσιονομική σταθεροποίηση συνοδεύεται από συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας, που αντανακλάται στην αυξανόμενα θετική ανταπόκριση των αγορών.

Εκτίμησε δε ότι είναι θέμα χρόνου αυτές οι τάσεις να μετουσιωθούν σε γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, αμβλύνοντας τις επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις και την αύξηση της ανισότητας λόγω της κρίσης.

«Η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα, με την οποία η οικονομική πολιτική αλλά και ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθούν στις αναδυόμενες προκλήσεις, — δικαιώνοντας κατ’ ουσίαν τις θυσίες των τελευταίων ετών — θα καθορίσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες»., τόνισε

Ο κ. Τουρκολιάς υπογράμμισε πως είναι απολύτως συμβατό με το συμφέρον των εταίρων και βασικών δανειστών μας, να επανέλθει στις αγορές η ελληνική οικονομία, βασισμένη σε γερά θεμέλια, απαλλαγμένη από επείγοντα προγράμματα προσαρμογής και μακροχρόνια μνημόνια χρηματοδότησης, στηριζόμενη σε ένα υγιές υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να μεταφέρει υπέρμετρα δημοσιονομικά βάρη από το παρελθόν.

Αναφορικά με την τράπεζα, ο κ. Τουρκολιάς τόνισε πως «η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ολοκλήρωση των τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών και τις επικουρικές ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, αναμένεται να επιτρέψουν στην Εθνική να διαδραματίσει πολύ πιο ενεργό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη, επουλώνοντας τα πλήγματα από την επιβεβλημένη αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους, την ύφεση και τη φυγή καταθέσεων».

Η Εθνική, συνέχισε ο κ. Τουρκολιάς, στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, που σήμερα ο δείκτης Core Tier 1 είναι 9,2%. «Το επόμενο βήμα –και δικός μας στόχος- είναι η βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών να περάσει στην πραγματική οικονομία και, ιδιαίτερα, στους πιο παραγωγικούς και εξωστρεφείς της τομείς. Το οφείλουμε στους πελάτες και τους υγιείς και καινοτόμους παραγωγούς και επιχειρηματίες, τους οποίους πρέπει να στηρίξουμε πιο ενεργά τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη ελληνική τράπεζα, και χωρίς κομπασμό, πρωτοπόρος στην Ευρώπη, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις σχεδόν 90%, όταν ο δείκτης αυτός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι, κατά μέσο όρο, 120%.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα