«Βάζουμε τις βάσεις για να ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα»

Στον Ασπρόπυργο βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας όπου επισκέφθηκε το εργοστάσιο «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» δίνοντας και το στίγμα των προθέσεών του ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μαζί του βρέθηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου είχαμε τριπλασιασμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο εργοστάσιο της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πλέον ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις.

«Η ανεργία μειώνεται συνεχώς και υπάρχει η προοπτική να πέσει κάτω από το φράγμα του 20% μέσα στο 2018», επεσήμανε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναλύοντας την πορεία της οικονομίας, σημείωσε ότι το 2017 θα τελειώσει με ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς την ίδια ώρα διαμορφώνεται μια προοπτική εξέλιξης που την έχει χαιρετίσει η πλειοψηφία στις αγορές διεθνώς. «Δεύτερο βήμα, οι αναβαθμίσεις αξιολόγησης των ξένων οίκων. Τρίτον, οι επιχειρήσεις να βγαίνουν στις αγορές με ανταγωνιστικά επιτόκια. Τέταρτον: Οι σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης. Εργαζόμαστε καθημερινά για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα βασίζεται στη καινοτομία, στη υψηλή προστιθέμενη αξία και τις εξαιρετικές σχέσεις εργασίας».

«Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη εάν δεν στηρίξουμε τον εργαζόμενο»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς πολλές φορές στην ομιλία του στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, καθώς αυτό αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο του στόχου για τη δίκαιη ανάπτυξη, που βασίζεται στην επανάκτηση της απασχόλησης και της εργασίας. «Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη εάν δεν στηρίξουμε τον εργαζόμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματικότητα υγιής εάν πρωτίστως δεν δουλέψουμε για να διασφαλίσουμε το βασικό κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας που είναι ο εργαζόμενος», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τον βασικό πυλώνα του στόχου για την δίκαιη ανάπτυξη, που είναι η προάσπιση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Για αυτόν τον λόγο εξάλλου σήμερα (σ.σ. Τρίτη) εισάγεται προς ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο της Έφης Αχτσιόγλου για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, για το οποίο έκανε ιδιαίτερη μνεία ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στο εργοστάσιο της Παπαστράτος και το οποίο έρχεται σε συνέχεια της ψήφισης της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων την επομένη της λήξης του μνημονίου.

Αναφορά έκανε και στην εταιρεία Παπαστράτος που, όπως είπε, συμβάλλει στην προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας στην μάχη κατά του λαθρεμπορίου στα καπνικά, θυμίζοντας την παροχή προς το Δημόσιο σκάνερ για τον εντοπισμό λαθρεμπόρων.

«Για να γυρίσουμε σελίδα πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας»

«Για να γυρίσουμε σελίδα πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Η προοπτική όμως ανοίγεται μπροστά μας. Απαιτείται σκληρή δουλειά, περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια, αλλά κυρίως η πίστη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα λειτουργήσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ το 2017 η χώρα θα καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% του ΑΕΠ.

Όπως είπε, «ανοίγεται μια νέα προοπτική για τις δυνάμεις της εργασίας. Πρέπει να δώσουμε την μάχη, ώστε οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται να είναι αξιοπρεπείς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα