«Βάλτε πλάτη όλοι…»

Mε προσκλητήριο στα… όπλα έμοιαζε η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Act 4 Greece» της Εθνικής Τράπεζας. Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένωση δυνάμεων της πολιτείας, του τραπεζικού τομέα, της επιχειρηματικότητας, ακόμη και των Ελλήνων της διασποράς και της Εκκλησίας, προκειμένου όπως είπε να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία και να τερματιστεί η κρίση.

Ειδικά για τις τράπεζες ο πρωθυπουργός επεσήμανε πώς όποια προσπάθεια για την έξοδο από κρίση δεν μπορεί παρά να περνά από την εξυγίανση του εγχώριο χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Η κρίση ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο, οδήγησε στη συρρίκνωση της ρευστότητας, τελικά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον κύριο κορμό της οικονομίας, στην επιχειρηματικότητα και στα ελληνικά νοικοκυριά», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει τον δρόμο για:
1] Την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και
2] Την αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει το προφανές: ότι δηλαδή ουσιαστική προϋπόθεση για τα παραπάνω «αποτελεί το θετικό και έγκαιρο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, που θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού, του ζητήματος του δημόσιου χρέους και την επιστροφή του waiver των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, καθώς και της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Αναφερόμενος εξάλλου στις κοινωνικές επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής ύφεσης, ο πρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι «από την ανάληψη της διακυβέρνησης και αντιμέτωποι με αυτήν την ανθρωπιστική κρίση, προτεραιότητά μας κορυφαία αποτέλεσε να βρούμε τρόπο να περιορίσουμε την κρίση αυτή» και έκανε έναν μίνι απολογισμό των κυβερνητικών ενεργειών προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση,

Τέλος, ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε σε αδρές γραμμές τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, στα οποία περιλαμβάνονται α) η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, β) η εισαγωγή και προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, γ) η βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, δ) η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ε) η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και στ) η βελτίωση του πλαισίου για τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις του δημοσίου.

Το πρόγραμμα του Act4Greece
Ειδικά για το πρόγραμμα του Act4Greece της ΕΤΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δοκιμασμένες με επιτυχία στο εξωτερικό εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης αποτελούν ένα μοντέλο παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ρευστότητας και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Το πρόγραμμα του Act4Greece αποτελεί μια πρωτοβουλία συγκερασμού της καινοτομίας με την κοινωνική και αναπτυξιακή τραπεζική, με απώτερο στόχο την πρόσβαση νεοφυών επιχειρήσεων σε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συμπλήρωσε:

«Υπό αυτή την έννοια είναι ένα πρότυπο εγχείρημα που μας δείχνει το τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα επανακτήσουν σταδιακά το πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό τους ρόλο, σε συνεργασία με τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

»Η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στο όλο εγχείρημα, με την συνεργασία σημαντικών κοινωφελών Ιδρυμάτων, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, μας εγγυώνται ένα εξαιρετικά πετυχημένο αποτέλεσμα, που θα λειτουργήσει ως έναυσμα για την επιτυχή μετάβαση από την κρίση στην αναγέννηση της ελπίδας. Στην εγκαθίδρυση της αλληλεγγύης και στο επιστέγασμα της προοπτικής, με κύριο συστατικό την καινοτομία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα