Βάρεσε τον  ζουρνά ο Γλέζος και χορεύει η Κουμουνδούρου

«Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση». Διαβάζοντας κάποιος τα παραπάνω λόγια δίχως να γνωρίζει τον συντάκτη τους, το πιθανότερο είναι να πιστέψει –και δικαίως- ότι πρόκειται για απόσπασμα ανακοίνωσης κάποιου κόμματος της αντιπολίτευσης. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική: η επίμαχη φράση αποτελεί τον πρόλογο μίας επιστολής που φέρει την υπογραφή του εμβληματικού στελέχους και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, και στην οποία κατακεραυνώνονται οι κυβερνητικοί χειρισμοί αναφορικά με τη συμφωνία στο Eurogroup. Χαρακτηριστικό της εναντίωσή του Μανώλη Γλέζου με τις κομματικές επιλογές είναι το γεγονός ότι στην ίδια επιστολή ζητά «συγγνώμη» από τους Έλληνες ψηφοφόρους γιατί -όπως  λέει- «συνήργησε» στην «ψευδαίσθηση» των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ!

Το άρθρο του Μανώλη Γλέζου που έχει σημερινή ημερομηνία, έχει γραφτεί στις Βρυξέλλες και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες» αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.

»Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015. Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.

Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας. Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.

Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα.

»Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.

Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό. Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε. Πριν απ΄ όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.

»Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις. Κατ΄ αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.

»Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης. 

Μανώλης Γλέζος  Βρυξέλλες 22-2-2015».

 

«Απληροφόρητος» για το Μαξίμου ο Γλέζος

Με τη δημοσιοποίηση της σκληρής κριτικής που ασκεί ο Μ. Γλέζος, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, λέγοντας –μάλλον άκομψα– ότι πιθανώς το ιστορικό στέλεχος της Αριστερά «να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού». Απάντηση στο άρθρο του Μ. Γλέζου απάντησε, εξάλλου, και ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε τα εξής: «Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωση των ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση. Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στο Eurogroup, ο… ζουρνάς των εσωκομματικών αντιδράσεων είναι η δεύτερη φορά που βαράει σε μόλις ένα 24ωρο. Της σημερινής παρέμβασης Γλέζου είχε προηγηθεί η χθεσινή ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έκανε λόγο για «υποταγή της κυβέρνησης στον εκβιασμό της τρόικας», ζητώντας παράλληλα ακόμη και την αποπομπή του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος.

 

Η επιβεβαίωση της «Α»

Κι αν η Κομμουνιστική Τάση είναι ομολογουμένως «ανύπαρκτη» σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών εντός του κόμματος, το διαμέτρημα και η ένταση της παρέμβασης του Μανώλη Γλέζου δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης ότι η ανοχή στα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου έχει εξαντληθεί. Άλλωστε τα γεγονότα επιβεβαιώνουν κατ’ απόλυτο τρόπο το σαββατιάτικο ρεπορτάζ της «ΑΠΟΨΗΣ». Τι λέγαμε σα αυτό; Υπό τον τίτλο «Εκπνέει το… τελεσίγραφο υπομονής στα εσωκομματικά», αποκαλύψαμε ότι σε περίπτωση συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές στο Eurogroup, τότε θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη η ανοχή πολλών στελεχών του κόμματος προς τον «νεοεκλεγέντα ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου», Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα