Βήμα-βήμα η προσέγγιση με τους Κινέζους

Στην Κίνα βρίσκεται ήδη ο πρωθυπουργός επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών πολιτικών σχέσεων, αλλά και την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων και την ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές συναλλαγές.
Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να υπογραφούν διακρατικές και επιχειρηματικές συμφωνίες, με επίκεντρο την περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά ως βασικής πύλης εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. Παράλληλα, η κινεζική πλευρά φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά και μάρμαρα.
Ιδιαίτερος τομέας είναι ο τουρισμός. Για τους Κινέζους η Ελλάδα είναι ο πρώτος τους προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί, καθώς μάλιστα αυξάνεται και η μεσαία τάξη της χώρας λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης.
Άλλος τομέας που επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξη είναι ο ναυτιλιακός. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους ενώ ένα σημαντικό τμήμα της διακίνησης των κινεζικών προϊόντων γίνεται από ελληνόκτητα πλοία.

Το πρόγραμμα

Ο Αντ. Σαμαράς είναι ο δεύτερος ηγέτης δυτικής χώρας μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ο πρωθυπουργός την Πέμπτη θα βρίσκεται στο Πεκίνο, όπου, μεταξύ άλλων, θα μιλήσει στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κεκιάνγκ και θα παρακαθίσει σε δείπνο που πραγματοποιείται προς τιμήν του.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Ζιανγκ Ντεγιάνκγ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Χαντζόου, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Περιφέρειας και θα μιλήσει στο World Cultural Forum, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στην Σαγκάη όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε Επιχειρηματικό Forum.

Βήμα-βήμα

Όσοι θεωρούν ότι μόνο με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα θα γεμίσει κινέζους επενδυτές η Ελλάδα, κάνουν λάθος. Κυβερνητικό στέλεχος, που μετείχε στις περισσότερες των συσκέψεων προετοιμασίας του ταξιδιού εκτιμά, ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα. Αλλά και η συνέχεια δεν θα είναι σε γρήγορους ρυθμούς, καθώς οι Κινέζοι, μπορεί να έχουν μεγάλο αποθεματικό για επενδύσεις, αλλά πριν οριστικοποιήσουν την επένδυση, τη διυλίζουν και με το παραπάνω.
Οι Κινέζοι δεν χαρίζονται, όπως άλλωστε έκαναν τόσα χρόνια και παρά τις επισκέψεις των ελλήνων πρωθυπουργών.
Το Πεκίνο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ναυτιλιακό κλάδο, καθώς το 60% του κινεζικού αργού πετρελαίου μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων, ενώ στα κινεζικά ναυπηγεία κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή περισσότερα από 190 πλοία ελληνικών εταιρειών. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν και στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και στη σύμβαση που υπεγράφη με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Hewlett Packard.

Στο Μπακού

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του από την Κίνα θα μεταβεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Η απόφαση του πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει επίσκεψη «αστραπή» στο Αζερμπαϊτζάν κατά την επιστροφή του από την Κίνα αποκτά ουσία αν λάβει κανείς υπόψη ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων  για την εξαγορά του ποσοστού της ΔΕΣΦΑ εμφανίζεται η εταιρεία αερίου της χώρας Socar.
Τυχόν επικράτηση της εταιρείας συμφερόντων Αζερμπαϊτζάν θα προσέδιδε  νέα δυναμική στον αγωγό  ΤΑΡ – το πρώτο έργο που θα συνδέει τις κεντρικές αγορές της Ευρώπης με την Κασπία. Την ίδια ώρα η Αζέρικη εταιρεία έχει και την ευλογία των Αμερικανών και πιθανώς και της Ε.Ε., οπότε η επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν κρίνεται εξόχως σημαντική.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα