«Βαδίζουμε προς τη “μητέρα όλων των κρίσεων”»

Κουβαλάει το παρατσούκλι «Dr Doom» (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ο «κύριος Καταστροφή»), καθώς στις οικονομικές προβλέψεις που κάνει «μαντεύει» συνήθως τα πλέον απαισιόδοξα ενδεχόμενα. Ο λόγος για τον παγκοσμίου φήμης νομπελίστα οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος βάλθηκε να επιβεβαιώσει το προσωνύμιό του προβλέποντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε τη «μητέρα όλων των κρίσεων».

Συγκεκριμένα, ο Ν. Ρουμπινί μίλησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Milken Institute που πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες και προειδοποίησε ότι αν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως συνεχίσουν να χρησιμοποιήσουν τη νομισματική πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης, δεν αποκλείεται να προκαλέσουν το ξέσπασμα της επόμενης κρίσης. «Ο κίνδυνος είναι», είπε ο άνθρωπος που… προφήτευσε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008, «ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα βγουν πολύ αργά από την τρέχουσα στρατηγική νομισματικής πολιτικής που ακολουθούν και θα προκαλέσουν τη “μητέρα όλων των κρίσεων”. Είδαμε τι συνέβη την τελευταία φορά: Κάθε άνθηση και φούσκα, οδηγούν τελικά σε έκρηξη και κραχ».

Και κατέληξε λέγοντας το εξής… ενθαρρυντικό:  «Το σκάσιμο της οικονομικής φούσκας δεν αποτελεί κίνδυνο κατά το επόμενο έτος, αλλά θα μπορούσε να είναι ο κίνδυνος των επόμενων 24 μηνών. Εγώ θα ανησυχούσα για αυτό πάρα πολύ αν ήμουν στη θέση των κεντρικών τραπεζιτών».

Στο ίδιο συνέδριο βρέθηκε με τον Ρουμπινί βρέθηκε και ο Joshua Harris, συν-ιδρυτής της private equity εταιρείας Apollo Global Management, ο οποίος επίσης επίσης προειδοποίησε για την πολιτική της Federal Reserve. «Αν και μπορούμε όλοι να υπογραμμίζουμε το καλό περιβάλλον ανάπτυξης που υπάρχει στις ΗΠΑ και, σε μικρότερο βαθμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ικανότητα του να βγάζει κανείς χρήματα και να τα επενδύει σοφά, γίνεται εξαιρετικά δύσκολη τώρα που βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του κύκλου της νομισματικής πολιτικής», επεσήμανε ο J. Harris kai πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, καθώς σχεδόν κάθε asset σε όλον τον κόσμο είναι υπερτιμημένο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα