Βαθιά ανάσα από τα έσοδα του τουρισμού, αλλά…

Ευχάριστα ήταν τα νέα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό για τον Ιούλιο, καθώς η αύξηση των εσόδων κατά 5,3%, σε σύγκριση με πέρυσι, αναμφίβολα έφερε τα χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο. Αντίστοιχα οι αφίξεις ξένων επισκεπτών κατέγραψαν διψήφια άνοδο, αγγίζοντας το 10,2%. Κι όλα αυτά όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Στο επτάμηνο, τα αποτελέσματα είναι εξίσου θετικά, καθώς σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 8% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 6,4%. Με τα παραπάνω αποτελέσματα φαίνεται ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά ο φετινός στόχος για 14 δισ. ευρώ τουριστικές εισπράξεις που είχε θέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην έναρξη της σεζόν.

Η διαφορετική ανάγνωση

Τα στοιχεία αναμφίβολα είναι θετικά, όμως με βάση τους αναλυτές δεν επιτρέπουν πανηγύρια, καθώς οι προσδοκίες για τεράστια ώθηση του ΑΕΠ εκ μέρους του Μαξίμου δεν επαληθεύονται. Εξάλλου, και τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως οι αφίξεις είναι εντυπωσιακά αυξημένες, αλλά οι εισπράξεις δεν είναι ανάλογες, κυρίως λόγω της περιορισμένης μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για την «καλύτερη εισπρακτική χρονιά» από τον τουρισμό, όπως επιμένουν να λένε στο οικονομικό επιτελείο, αφού μια προσεκτική ματιά στα εν λόγω στοιχεία της ΤτΕ δείχνει ότι τα φετινά έσοδα είναι στα ίδια επίπεδα ή μάλλον λίγο χαμηλότερα από αυτά του 2015. Συγκεκριμένα, στο επτάμηνο του 2015 οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν 7,128 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο των capital controls οι τουριστικές εισπράξεις είχαν φτάσει στα 2,957 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα έως τώρα στοιχεία για το ΑΕΠ, στο δεύτερο εξάμηνο οι ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να «τρέξουν» κατά μέσο όρο με 3%, προκειμένου στο σύνολο του έτους να επιτευχθεί ο στόχος για 1,8% και στο υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν στο 3ο τρίμηνο για βγουν τα νούμερα, κάνοντας λόγο για «σούπερ τρίμηνο».

Το τρίπτυχο του ΣΕΤΕ

Εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τις κύριες κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η ανανεωμένη στρατηγική του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ παρουσίασε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η τουριστική πολιτική τα επόμενα χρόνια, με έμφαση στην βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, την ανάπτυξη των υποδομών και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

«Στόχος μας είναι να βρεθούμε στον πυρήνα, στην βάση του ελληνικού τουρισμού. Δίπλα στον μικρό ή μεγάλο επαγγελματία, δίπλα στον Έλληνα παραγωγό. Δίπλα και κοντά στις τοπικές κοινωνίες(…). Αυτή η δράση εξυπηρετεί και προετοιμάζει το φιλόδοξο σχέδιό μας για μια ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη. Για μια ουσιαστική διασύνδεση τομέων, όπως για παράδειγμα της αγροδιατροφής και του πολιτισμού, που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν ποιοτικά την εμπειρία που προσφέρουμε μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του τουρισμού. Κάθε περιοχή της χώρας μας έχει πλούτο τόσο σε τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα, σε πολιτιστική κληρονομιά, σε ήθη και έθιμα. Είναι προτεραιότητά μας, όχι απλώς να τα διαφυλάξουμε, αλλά να τα συνθέσουμε και να τα αναδείξουμε μέσω του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε σχετική ομιλία του ο κ. Ρέτσος, αυτό το διάστημα ο ΣΕΤΕ προχωρά, εσωτερικά, σε μια δυναμική ενίσχυση των δραστηριοτήτων του. Έτσι στον σύνδεσμο δημιουργήθηκαν 12 εξειδικευμένες θεματικές ομάδες εργασίας που απαρτίζονται από μέλη του ΣΕΤΕ και ουσιαστικά χαρτογραφούν όλη την θεματολογία και τις προτεραιότητες. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε, τέλος, γνωστό ότι πριν από τα Χριστούγεννα, ξεκινούν συναντήσεις στις Βρυξέλλες, με στόχο πολύ σύντομα να υπάρχει εκπροσώπηση και επιρροή στο κέντρο των Ευρωπαϊκών αποφάσεων.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Αύξηση σε δύναμη κι έσοδα

Αυξήθηκε κατά 1,3% η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου τον μήνα Ιούλιο 2017, σε σύγκριση με την αντίστοιχη Δύναμη του Ιουλίου 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 1,3%, έναντι μείωσης κατά 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 προς το 2015.

Η Ολική Χωρητικότητα του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, τον μήνα Ιούλιο 2017 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Ιουλίου 2016, παρουσίασε αύξηση 1,4%, έναντι μείωσης κατά 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2016 προς το 2015.

Επίσης να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017 τα έσοδα από την ναυτιλία ανήλθαν σε 5 δισ. ευρώ, ήτοι σημείωσαν αύξηση 776 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα