Βαθύτερη ύφεση και στο βάθος…Grexit

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την Ελλάδα κάνει η Citigroup με αφορμή το Brexit. Σε έκτακτη έκθεσή της, προειδοποιεί για ύφεση και Grexit, αφού όπως τονίζει, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και συνεπώς και στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, σε υποβάθμιση των αρχικών προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2016 σε -1,2% από -0,7%, προχώρησε η Citi ενώ προβλέπει βαθύτερη ύφεση, καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και επανεμφάνιση του κινδύνου του Grexit.
Γι αυτό στην έκθεση σημειώνεται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ελληνικό ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και λόγω των νέων μέτρων λιτότητας.

Σε πολιτικό επίπεδο η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» εμπλοκή και καθυστερήσεις και στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2017, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις, αλλά και η συζήτηση για το χρέος που αναμενόταν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο θα μετατεθούν χρονικά και θα ολοκληρωθούν εντός του 2017.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη Citi, ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, καθώς η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη και επηρεάζει πολύ τις προοπτικές της Ελλάδας.

Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις και για το χρέος της χώρας αφού η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει αμφίβολη γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο του Grexit.

Πιο αναλυτικά και σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας, σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει, η Citi “βλέπει” την ύφεση φέτος στο -1,2%, το 2017 τοποθετεί την ύφεση στο -3,1% (από -2,7% πριν) ενώ για το 2018 (την χρονιά όπου τελειώνει το τρίτο μνημόνιο) εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2019 με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 5,5% ( από 5,9% πριν).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα