Βαλίτσες για Βερολίνο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός

Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις πως ένα ταξίδι στο Βερολίνο δεν είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού, εν τέλει ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε παρά να αποδεχθεί την πρόσκληση που του απεύθυνε η ίδια η Ανγκέλα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε σήμερα το πρωί τηλεφωνικό ραντεβού με τον Ελληνα πρωθυπουργό το οποίο και πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι. Σε αυτό μεταξύ άλλων τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Γερμανία την ερχόμενη Δευτέρα 23 Μαρτίου. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε ενώ συνεργάτες του σχολίαζαν πως η εξέλιξη αυτή είναι θετική για την Ελλάδα με δεδομένο και το καλό κλίμα που επικράτησε στην 20λεπτη περίπου συζήτηση.
Θα πρέπει όμως εδώ να σημειωθεί πως η χρονική συγκυρία δεν είναι διόλου τυχαία. Θα έχει προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης οπότε αν και επίσημα η Ελλάδα δεν είναι στα θέματα συζήτησης, γίνεται αντιληπτό πως θα γίνουν ζυμώσεις. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως θα έχει προηγηθεί συνάντηση Μέρκελ – Ντράγκι.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα δει τον διοικητή της ΕΚΤ αύριο Τρίτη. Αν και οι δύο πλευρές δεν επιβεβαιώνουν πως αντικείμενο της συνάντηση είναι η Ελλάδα κάνοντας λόγο για συνάντηση ρουτίνας, θεωρείται παραπάνω από βέβαιο πως το θέμα της ρευστότητας θα τεθεί μεταξύ τους. Μάλιστα είναι και το θέμα που θα απασχολήσει την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη την ώρα που η Αθήνα κατηγορεί πως ο Μάριο Ντράγκι παίζει πολιτικά παιχνίδια.

Πίσω στην Ελλάδα, η χώρα αποπλήρωσε την δόση του δανείου προς το ΔΝΤ σήμερα, μειώνοντας περαιτέρω τα ταμειακά αποθέματα της χώρας, αναφέρει το Bloomberg. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Ελλάδα κατέθεσε 584 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ όπως ήταν προγραμματισμένο σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.
Καθώς αναμένονται και άλλες αποπληρωμές αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση στις 14 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι είχε ένα σχέδιο για να «ενισχύσει» την ρευστότητά της, και δεν θα έχει προβλήματα στην καταβολή συντάξεων ή μισθών.
Μόνο που η κατάσταση στα δημόσια ταμεία φαίνεται να έχει φτάσει στο κόκκινο και θεωρείται αμφίβολο πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει και στις υποχρεώσεις του Απριλίου έστω και αν τα καταφέρει για τον Μάρτιο.
Από τις Βρυξέλλες (και το ΔΝΤ) ξεκαθαρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση χωρίς μεταρρυθμίσεις. Για αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε ζητώντας πολιτική λύση. Στο μεταξύ, το δημοσιονομικο κενό, κατά αρμόδια πηγή του Μαξίμου, αναμένεται να κλείσει στο 2,5% με την κυβέρνηση να εμφανίζεται απρόθυμη να λάβει μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα