Βαρουφάκης: Τους είπα για τα IOU και με έκαναν υπουργό.

Σε νέες καταιγιστικές αποκαλύψεις προχώρησε ο πρώην υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης για το θέμα του παράλληλου συστήματος πληρωμών και τις συζητήσεις που έγιναν γι αυτό παρουσία του πρωθυπουργού και υψηλόβαθμων στελεχών της  κυβέρνησης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι παρουσίασε για πρώτη φορά δια ζώσης το σύστημα παράλληλων πληρωμών (IOU) στον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2013, ενώ επισήμανε ότι με την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου το Νοέμβριο του 2014, ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών.

«Παρουσίασα την κεντρική ιδέα στο γραφείο του Τσίπρα (στην Κουμουνδούρου), και ήταν παρόντες ο Τσακαλώτος, ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης. Η αντίδραση ήταν πολύ θετική, όπως είναι πάντα θετική, γιατί είναι πολύ καλή ιδέα» είπε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε ότι με το που παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικά το σύστημα παράλληλων πληρωμών και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους, το Νοέμβριο του 2014, στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα στη Κυψέλη εκείνος του πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών και του ζητήθηκε να καταθέσει την πρόταση εγγράφως.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το σχέδιο ήταν απολύτως αποδεκτό στη συνάντηση της Κυψέλης, όπου μετείχαν ο  Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Εκείνο το βράδυ στο διαμέρισμα του Αλέξη, το σχέδιο έγινε απολύτως αποδεκτό, απ’ όλους, στο βαθμό να μού το ζητήσουν και εγγράφως… τους έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος» είπε ο πρώην υπουργός.

Δεν θα ενημέρωναν τον Στουρνάρα

Αποκάλυψε επίσης ότι η εφαρμογή του σχεδίου προϋπέθετε την απομόνωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΤτΕ και κούρεμα ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ.

«Όχι, δεν θα ενημέρωνα τον Στουρνάρα. Σε καμία των περιπτώσεων δεν τον αφορά, το υπουργείο Οικονομικών θα το έκανε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε επίσης ότι το σχέδιό του δεν είχε στόχο να αντικαταστήσει το ευρώ, αλλά να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό για την παροχή ρευστότητας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργούνταν.

Αναφερόμενος στην περίοδο των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο του 2015 και στην τακτική που σχεδίαζε να ακολουθήσει η κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Ένα μήνα πριν από τις εκλογές (του Ιανουαρίου του 2015) 14 Δεκεμβρίου του 2014, είχα πει ότι αν δεν είμαστε διατεθειμένοι σε περίπτωση ρήξης, να κλείσουμε το τηλέφωνο στον Ντράγκι όταν απειλήσει με κλείσιμο των τραπεζών τότε δεν υπάρχει λόγος να εκλεγούμε, και τότε πρέπει να βρούμε δικό μας σύστημα να παράξουμε τη δική μας ρευστότητα. Δεν θέλουμε τη ρήξη, αλλά και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε.»

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι, όταν παρουσίασε το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση εξήγησε στο Υπουργικό Συμβούλιο πώς θα διασυνδεθεί αυτό το πρόγραμμα με το παράλληλο σύστημα πληρωμών, όλοι οι συνάδελφοί του υποδέχθηκαν το σχέδιο πολύ θετικά. Όταν όμως ρωτήθηκε αν ήταν θετικοί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «γιατί δεν τους ρωτάτε;».

Αναφερόμενος στο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο που έγινε μετά το δημοψήφισμα, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι οαντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έθεσε βέτο και ότι όλοι οι υπουργοί τάχθηκαν κατά του σχεδίου του.

«Ο Δραγασάκης έθεσε βέτο, δύο μειοψηφήσαμε», είπε χωρίς να αποκαλύψει ωστόσο ποιος ήταν ο δεύτερος.

Τέλος σε ότι αφορά την «φιλολογία» περί Ειδικών Δικαστηρίων ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει όχι μόνο σε Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και σε στρατιωτικό δικαστήριο, ακόμη και σε ορχήστρα θεάτρου. «Εγώ θα είμαι εκεί, εσείς θα είστε; Κοτάτε να έρθετε;» είπε.

Νέα Δημοκρατία: Επιβάλλεται η Εξεταστική

Στις αποκαλύψεις Βαρουφάκη αντέδρασε άμεσα η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι τα όσα λέει ο πρώην υπουργός επιβάλλουν την αναγκαιότητα Εξεταστικής Επιτροπής.

«Οι νέες σημερινές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει εξεταστική επιτροπή που θα φέρει στο φως όλη την αλήθεια» αναφέρει η ΝΔ.

Και συνεχίζει: «Για όσα προετοίμαζε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του. Μόνο έτσι θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν, που το πληρώνουμε τόσο ακριβά για πολλά χρόνια. Είναι πλέον σαφές ότι η προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα και οι πολιτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη ήταν επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της. Και πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ευθύνες τους, στη συνείδηση των πολιτών, δεν παραγράφονται ποτέ.»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα