ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ «Δεν έχει κανένα νόημα να μοιράζουμε την φτώχεια»

Αισιόδοξος για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, αλλά δίχως να ανεβάζει τους τόνους, δηλώνει ο Βασίλης Κεγκέρογλου, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κωτσάκο

Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΔΗ.ΣΥ., λόγω και της πρότερης θητείας του στο υπουργείο Εργασίας, γνωρίζει πολύ καλά τις εξελίξεις για το ασφαλιστικό και γι’ αυτό υποστηρίζει πως «συνολικά η πολιτική του υπουργείου Εργασίας σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς του καταδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης».  Τέλος, επισημαίνει πως η κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην χώρα.

 Με τόσα χρόνια εμπειρίας στην πολιτική, εκτιμάται ότι όντως θα υπάρξει πολιτικός σεισμός με τις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα;

Η χρήση εκφράσεων με πομπώδη χαρακτήρα δεν είναι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Πρέπει να προσεγγίσουμε τη διαδικασία με ευπρέπεια, μετριοπάθεια και νηφαλιότητα. Η εκλογή ηγεσίας του νέου φορέα της κεντροαριστεράς από τη βάση, αποτελεί πολιτικό γεγονός ικανό να σηματοδοτήσει την επανένωση της παράταξης, αλλά και την αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη. Ήδη οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο, επιτρέπουν αισιοδοξία, αλλά σε καμία περίπτωση εφησυχασμό“.

 Οι πολλές υποψηφιότητες δυναμώνουν το εγχείρημα και πείθουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν, ή δημιουργείται σύγχυση τού στυλ πιο πολλοί οι στρατηγοί από τους στρατιώτες;

«Η ύπαρξη πολλών υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του νέου φορέα καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς. Παράλληλα, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Δημοκρατική Παράταξη “επέστρεψε” οριστικά στο προσκήνιο της πολιτικής. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι κατά την άποψή μου οι πολλές υποψηφιότητες σηματοδοτούν την χωρίς επιστροφή προσπάθεια ενοποίησης και ανασυγκρότησης του πολιτικού χώρου της κεντροαριστεράς».

 Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς μπορεί να επιστρέψει σε κυβερνητικά ποσοστά στις επόμενες εθνικές εκλογές;

«Ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο για την προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Όπως ανέφερα ήδη, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που διεξάγονται αυτήν την περίοδο δημιουργούν μια αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Η σταθερότητα όλων μας στο στοίχημα της ενότητας αποτελεί κατά την άποψή μου το κλειδί για την εξέλιξη αυτής της θετικής τάσης στα ποσοστά της παράταξης. Παράλληλα, σημαντική είναι η κοινοβουλευτική παρουσία της παράταξης. Καταθέτουμε εμπεριστατωμένες νομοθετικές προτάσεις που επιλύουν πραγματικά προβλήματα και ασκούμε υπεύθυνο και εποικοδομητικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, μακριά από τις σειρήνες του εύκολου λαϊκισμού. Η κοινοβουλευτική μας παρουσία και δυναμική είναι ήδη πολλαπλάσια της αριθμητικής μας δύναμης».

 Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αντέξει την επόμενη ημέρα, εάν τελικά εκλεγεί κάποιος άλλος αρχηγός εκτός της κας Γεννηματά;

«Η δυναμική της υποψηφιότητας της κας Γεννηματά έχει ήδη καταγραφεί θετικά όχι μόνο στους ψηφοφόρους της παράταξης αλλά και στο σύνολο των πολιτών. Η παρουσία, οι προτάσεις της αλλά και η στήριξη πολλών νέων ανθρώπων στο πρόσωπό της στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ανανέωσης και σταθερότητας και ενότητας του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, όλοι είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας».

 Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μεταφερθούν στον νέο φορέα;

«Το ζήτημα αυτό έχει γίνει αντικείμενο γκρίζας προπαγάνδας και λαϊκισμού εκ μέρους της κυβέρνησης. Τα χρέη των κομμάτων αυξήθηκαν υπέρμετρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των αντιλήψεων μιας άλλης εποχής για το θεμιτό ύψος δαπανών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι πλέον έχουμε αλλάξει δραστικά τους όρους της λειτουργίας του Κινήματος και τους έχουμε προσαρμόσει στην λιτότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις, όχι μόνο στα κόμματα, αλλά σε όλους τους Έλληνες. Άλλωστε η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήδη χωρίς να έχει ρητή νομική υποχρέωση εξυπηρετεί τα υφιστάμενα χρέη. Και στο μέλλον η διαχείριση του χρέους θα πρέπει να γίνει με βάση τους ισχύοντες νόμους».

Πώς κρίνετε τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και συνολικά τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά το συγκεκριμένο υπουργείο;

«Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτελεί το χειρότερο ίσως παράδειγμα ασυνέπειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Δημιούργησε ασφυκτικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό περιβάλλον επιβαρύνοντας τους πολίτες και μάλιστα τους πλέον ευάλωτους. Συνολικά, η πολιτική του υπουργείου Εργασίας σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς του καταδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης. Οι εργασιακές σχέσεις έχουν αποδομηθεί πλήρως, η γενιά των διακοσίων ευρώ είναι δυστυχώς γεγονός. Τα χαρακτηριστικά της ανεργίας έχουν διαφοροποιηθεί επί το δυσμενέστερο με αύξηση των μακροχρονίως ανέργων και φυγή των νέων στο εξωτερικό. Το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα. Και ο τομέας της κοινωνικής πρόνοιας βρίσκεται σε αποσύνθεση».

 Τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπορούν αν διορθωθούν από την επόμενη κυβέρνηση, ή θα πρέπει να πορευθούμε με αυτά κι όσο πάει;

«Η κυβέρνηση επιδεικνύει μια πρωτοφανή αδράνεια στο ζήτημα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να αντιστρατεύεται ακόμα και τις δικές της εξαγγελίες. Από την άλλη πλευρά, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει τις πλέον αναχρονιστικές και ξεπερασμένες συντηρητικές συνταγές. Η παράταξή μας είναι σταθερά υπέρμαχος των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτό είναι άλλωστε και το αντίδοτο στην κρίση».

 Μπορεί να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να αλλάξουν οι συμφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. το υπέρογκο πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2023, ή και αλλαγή στο θέμα του υπερταμείου;

«Η διαφαινόμενη κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι τέτοια που κάθε επιπλέον ημέρα που παραμένει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου στην εξουσία, δημιουργεί και επιπλέον πρόβλημα για την χώρα. Το κοινωνικό αίτημα για αποχώρηση της κυβέρνησης δυναμώνει διαρκώς και αργά ή γρήγορα η καταδίκη του λαού θα είναι αμείλικτη. Από την πλευρά μας επεξεργαζόμαστε το δικό μας σχέδιο, το σχέδιο “Ελλάδα” που θα αποτελέσει την βάση για μια ευρύτερη προγραμματική συμφωνία. Στην βάση αυτού του σχεδίου η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για το θέμα του χρέους και το θέμα των πλεονασμάτων καταρχήν. Ταυτόχρονα να προχωρήσει σε ανατροπές στο κράτος, στην φορολογία, στην αγορά. Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν μπροστά την ανάπτυξη. Αν δεν παραχθεί πλούτος, δεν έχει κανένα νόημα να μοιράζουμε την φτώχεια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα