Βγήκε από το μνημόνιο επιστρέφει και λεφτά στην Ελλάδα

Κέρδη ύψους 126 εκατ. ευρώ από τις επενδύσεις της σε ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψει στην Ελλάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα «Irish Examiner» στο πλαίσιο έγκρισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου οικονομικής στρατηγικής της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση της χώρας συμφώνησε στην πληρωμή 126 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια ως μέρος παλαιότερης συμφωνίας, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Καθώς τώρα η Ιρλανδία έχει επίσημα εξέλθει του προγράμματος διάσωσης και είναι και πάλι ένα “κανονικό” μέλος της Ευρωζώνης, οφείλει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας και να επιστρέψει τα κέρδη που καταγράφει από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Ως μέρος του σχεδίου δανεισμού, τα κεφάλαια θα προέλθουν από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας και θα δοθούν σταδιακά στην Ελλάδα από το επόμενο έτος και μέχρι το 2025.

Η συμφωνία αφορά μόνον στην Ελλάδα και όχι τα άλλα κράτη- μέλη σε προγράμματα διάσωσης, πρόσθεσε ο Ιρλανδός εκπρόσωπος και οι πληρωμές αυτές δεν θα επηρεάσουν τα στοιχεία του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα