“Λευκός καπνός” από τις Βρυξέλλες

Μετά από μια μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες που κράτησε 17 ώρες (ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής στις 17.00 και ολοκληρώθηκε περίπου στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας) επήλθε ομόφωνη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με ένα πρόγραμμα 86 δισ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, αλλά μόνο η αναδιάρθρωσή του, επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, ενώ ξεπεράστηκε και η τελευταία εμπλοκή που αφορούσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα μεταφερθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία σταδιακά θα ρευστοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος. Τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων έως τις 15 Ιουλίου, προτού η συμφωνία ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.

Η Ελλάδα θα ζητήσει νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2016

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέο πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αιτηθεί η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το Μάρτιο του 2016 όπως προκύπτει από τη συμφωνία που συνομολόγησε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Το νέο πρόγραμμα θα ακολουθεί στην ωρίμανση το αντίστοιχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ήτοι θα εκτείνεται έως το 2018.Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ως «καλό βήμα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης».

Δηλώσεις Α. Μέρκελ

«Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπόλοιπα κοινοβούλια. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί, η εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό κλονίστηκε. Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα και να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη για να γίνουν αυτά που αποφασίστηκα. Έχω μεγάλη πίστη στην έναρξη των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα. Νομίζω πως τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μεινονεκτήματα» σημείωσε.

Όπως είπε η καγκελάριος της Γερμανίας το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ θα διατεθεί για άμεσες επενδύσεις. Είπε δε ότι «κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών όπως και στα άλλα κράτη».

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα αιτηθεί νέου προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ τον Μάρτιο. Το πρόγραμμα είναι 82-86 δισ. για 3 χρόνια. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ.».

«Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και θα είναι επώδυνη η προσπάθεια -όπως έγινε απόψε το βράδυ- όμως ελπίζω ότι οι προσπάθειες θα τελεσφορήσουν» δήλωσε.

Ερωτηθείσα αν παραμένει στο τραπέζι ένα «σχέδιο Β» για προσωρινή έξοδο από το ευρώ, η κ. Μέρκελ είπε ότι «το σχέδιο Α έχει επαληθευτεί και δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β».
Παράλληλα η Γερμανίδα Καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος, η γερμανική πλευρά φαίνεται ωστόσο διατεθειμένη να συζητήσει μέτρα ελάφρυνσης μέσω παράτασης.
«Νομίζω ότι αυτά που προτείνονται ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουμε εφαρμόσει και σε άλλες χώρες. Δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, εκτός από το θέμα των τραπεζών, που βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με το παρελθόν”, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα»

Τι είπαν Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Τουσκ

Τουσκ: Είχαμε μόνο έναν στόχο σήμερα. Επιτέλους καταλήξαμε! Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για Greekment. Συμφωνήσαμε σε συνεχιζόμενη υποστήριξη για Ελλάδα. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να περάσουν από διάφορα κοινοβούλια. Η Ελλάδα μπορεί να επαναδρομολογηθεί με τη βοήθεια των εταίρων της και αποφεύγονται οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα έφερνε η μη συμφωνία.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν επίπονη, χρειάστηκε χρόνος, αλλά τα καταφέραμε», ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ύστερα από τη μαραθώνια διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες, για το θέμα της Ελλάδας.

Κατά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα από τα κομβικά ζητήματα ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και η εργασία που έπρεπε να γίνει σε πολλά επιμέρους θέματα. «Έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνήσαμε ότι απαιτείται έξτρα προσπάθεια. Θα δείτε ότι κάποια από τα σημεία έχουν έρθει σε πρωθύστερο επίπεδο για να νομοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων. Υπάρχουν στο κείμενο μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Θα υπάρχει ένα fund όπου θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία και θα υπάρχει ρευστοποίηση. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος. Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 25 δις ευρώ.

Σημειώνεται εδώ ότι όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα