«Βγείτε κι εξηγήστε στον λαό το σχέδιό μας»

«Πρέπει να μιλήσουμε σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας. Να τους εξηγήσουμε το σχέδιό μας, να τους αποδείξουμε την ετοιμότητά μας. Να εμπνεύσουμε την ελπίδα μιας διαφορετικής Ελλάδας. Μιας καλύτερης Ελλάδας».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να δείξει τις προθέσεις τους για τις πρώτες εβδομάδες του 2018. Πρόθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, με «άρμα» την οικονομία. Εκεί, τα στελέχη της Πειραιώς εκτιμούν ότι μόνο κέρδη μπορούν να έχουν υπενθυμίζοντας τα «ψέματα» της κυβέρνησης, τις νέες μειώσεις εισοδημάτων που θα υποστούν οι πολίτες μέσω περικοπών στις συντάξεις και στα επιδόματα, καθώς και την υπερφορολόγηση. Η «ανάγνωση» των τελευταίων δημοσκοπήσεων προκάλεσε συζητήσεις στην Ν.Δ., καθώς το κλίμα ευφορίας που εντέχνως καλλιεργεί η κυβέρνηση –βοηθούμενη από την σχετική χαλαρότητα των ημερών, το κοινωνικό μέρισμα και κάποια άλλα «δωράκια»– φαίνεται να αποδίδει. Γι’ αυτό και «γαλάζια» στελέχη έσπευσαν να μιλήσουν με παραδείγματα για τα «νέα ψέματα της κυβέρνησης για το 2018», με αιχμή του δόρατος την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019.

Την ίδια ώρα, από την Πειραιώς επιχειρούν να προσεταιριστούν και τους περίπου 160.000 εργαζομένους που υπάγονται σε ειδικό μισθολόγιο, σημειώνοντας ότι «η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο οδηγεί σε νέες περικοπές στα πραγματικά καθαρά εισοδήματά τους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις απολαβές τους υψηλότερες λόγω της αύξησης στις μεικτές αποδοχές τους. Το ψέμα της κυβέρνησης βρίσκεται στις δραματικά αυξημένες κρατήσεις που έχει επιβάλει στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που αφορά αστυνομικούς, γιατρούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και πολλούς άλλους κλάδους».

Τα τρία επιχειρήματα
Στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ζητήσει από τα κορυφαία στελέχη της παράταξης να αυξήσουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, μπαίνει η κυβερνητική ρητορική και πιο συγκεκριμένα τα τρία επιχειρήματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα.

Α) «ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»: Τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τα «γαλάζια» στελέχη σε κάθε τοποθέτησή τους αναφέρουν πως τον Αύγουστο του 2018 όχι μόνο δεν τελειώνουμε με τα μνημόνια, αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου έχει ήδη βάλει την χώρα σε 4ο Μνημόνιο με μέτρα ύψους 5,1 δισ., με δέσμευση για μείωση του αφορολόγητου, για μείωση των συντάξεων και με δέσμευση για υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022. «Για ποια “καθαρή έξοδο” μιλούν λοιπόν, όταν υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα για μετά το 2018;» ρωτούν από την αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτουν ότι «στελέχη της Κομισιόν μιλούν ήδη για κάτι που μοιάζει με νέο Μνημόνιο και το βαφτίζουν “υβριδικό”».

Β) «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΥΠΕΡΑΠΟΔΙΔΕΙ»: Όπως εξηγούν από την Πειραιώς η οικονομία, όχι μόνο δεν υπεραποδίδει, αλλά αντιθέτως πέφτει έξω σε όλους τους βασικούς στόχους, με σημαντικότερο όλων τον ρυθμό ανάπτυξης. Μάλιστα, επικαλούνται συγκεκριμένα στοιχεία από τον προϋπολογισμό: Ο στόχος του 2017 για τον ρυθμό ανάπτυξης ήταν 2,7%. Αναμένεται να κλείσει γύρω στο 1,4%-1,5%, εάν έχουμε ένα εξαιρετικά καλό τέταρτο τρίμηνο. Δηλαδή στο μισό της αρχικής πρόβλεψης. «Κάθε δύο μήνες έχουμε αναθεώρηση των στόχων προς τα κάτω, όταν την ίδια περίοδο σε όλη την υπόλοιπη Ευρωζώνη έχουμε αναθεώρηση των στόχων της ανάπτυξης προς τα πάνω», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Γ) «ΦΙΛΟΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ»: Είναι ίσως το πιο πολυδιαφημισμένο επικοινωνιακό εργαλείο του Μεγάρου Μαξίμου, βασιζόμενοι στην διανομή κοινωνικού μερίσματος και σε κάποια ακόμη «αντίδωρα» που δόθηκαν σε μία χρονιά που επιχειρήσεις και νοικοκυριά γονάτισαν από την φορολογία. Όπως σημειώνουν στελέχη της Ν.Δ., προκαλεί κλαυσίγελο το να μιλάει η κυβέρνηση για φιλολαϊκές πολιτικές, όταν επέβαλε 27 νέους φόρους, προχώρησε σε 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, μείωσε 2 φορές το αφορολόγητο, μείωσε τους δικαιούχους και τα ποσά του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και του επιδόματος θέρμανσης, μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη και τις παροχές ασθένειας και τώρα ξεκίνησε και τους πλειστηριασμούς όλων των κατοικιών, ακόμα και των λαϊκών. «Ποιους πλήττουν αυτές οι πολιτικές;» διερωτώνται στην Πειραιώς.

Πάνος Καμμένος: Δηλώνει «καραμανλικός», αλλά «κάρφωσε» τον Καραμανλή

Το βασικό επιχείρημα του Πάνου Καμμένου τα χρόνια που ηγείται των ΑΝΕΛ, ένα κόμμα που τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων έχει τον στάμπα του «κινούμενου στις παρυφές της ακροδεξιάς», ήταν πως αυτός αποτελεί τον βασικό εκφραστή-συνεχιστή του «καραμανλισμού», εν αντιθέσει με την σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας την οποία σε κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν κάνει δημόσιες δηλώσεις από όταν αποχώρησε από την ηγεσία της Ν.Δ. το 2009, σε κάθε ευκαιρία επικαλείτο τις «καραμανλικές» ρίζες του. Οι πιο έμπειροι περί των τεκταινόμενων στην κεντροδεξιά παράταξη, διέβλεπαν σε αυτήν την ρητορική προσπάθεια του κ. Καμμένου να διεμβολίσει και να προκαλέσει εσωκομματική αναστάτωση στην παράταξη που ίδρυσε ο θείος του πρώην πρωθυπουργού. Αυτό κι όταν ακόμα οι «καραμανλικοί» μέσω του βουλευτή Σερρών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, έστελναν ξεκάθαρα μηνύματα αποδοκιμασίας του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Το τελειωτικό χτύπημα, στην «σχέση» που προσπαθούσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να πείσει ότι υπάρχει, ήρθε με αφορμή την συζήτηση για τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, όταν ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος δήλωσε από το βήμα της Βουλής: «Η λογική που υπηρετεί η Βούλτεψη είναι η λογική των ζεϊμπέκικων και των κουμπάρων, εμείς δεν την υπηρετούμε». Μία σαφής αιχμή στην «κουμπαριά» του πρώην πρωθυπουργό με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα