Βεβαιότητα Κέρι για τελική συμφωνία με το Ιράν

Βέβαιος για συμφωνία με το Ιράν εμφανίστηκε ο Τζον Κέρι. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μία τελική συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά τη συμφωνία-πλαίσιο που συνομολογήθηκε ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις έξι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Αυτό που διαγράφεται στον ορίζοντα είναι η πρόκληση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν στη διάρκεια των επόμενων δυόμισι μηνών» δήλωσε ο Κέρι μετά την άφιξή του στη Γερμανία για μία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά η οποία θα διεξαχθεί στην πόλη Λίμπεκ (βόρεια Γερμανία).

«Χθες έγινε ένας συμβιβασμός στην Ουάσινγκτον όσον αφορά στον ρόλο του Κογκρέσου. Είμαστε σίγουροι για τη δυνατότητά μας ο πρόεδρος να διαπραγματευτεί μία συμφωνία και να το κάνει έτσι ώστε ο κόσμος να γίνει ασφαλέστερος» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε την Τρίτη ότι το Κογκρέσο θα έχει την εξουσία να αναθεωρήσει μία πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, υπαναχωρώντας απρόθυμα στην πίεση που του άσκησαν οι Ρεμπουμπλικάνοι και κάποιοι στο κόμμα του, καταλήγοντας σε έναν συμβιβασμό που απαιτεί να έχουν λόγο.

Στην Τεχεράνη, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Άφχαμ δήλωσε, μετά την αποδοχή από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι το Κογκρέσο θα μπορεί να αναθεωρήσει οποιαδήποτε τελική συμφωνία, ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει η εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο είχαν πιέσει τον Ομπάμα να επιτρέψει την εποπτεία των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά από το Κογκρέσο.

«Αυτό είναι ένα θέμα που σχετίζεται με τις εσωτερικές τους υποθέσεις. Εμείς συνδιαλεγόμαστε με την αμερικανική κυβέρνηση» δήλωσε η Άφχαμ σε συνέντευξη Τύπου η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα