Βενιζέλος: Η σύγκρουση σήμερα είναι ανάμεσα στη δημοκρατική και εθνική και στον εθνικολαϊκισμό

Δριμεία κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ασκεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα”, με αφορμή και τη στάση της απέναντι στη διάσκεψη που οργάνωσε η εσθονική Προεδρία.

Η κυβέρνηση με την απόφασή της να μην παραστεί «θέλησε να κάνει μια επίδειξη σεβασμού όχι της κομμουνιστικής ιδεολογίας στο πλαίσιο του πλουραλισμού που εγγυάται -ενίοτε αυτοκτονικά- η φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά των αυταρχικών ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων που εμφανίστηκαν ιστορικά. Το κάνει αυτό παίζοντας με αρχαϊκά στερεότυπα που επιβιώνουν στην αντίληψη ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος.

Παραλλήλως, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επινοήσει μια θεωρία δυο άκρων για να δώσει ένα κάποιο ιδεολογικό άρωμα στην τεχνητή πόλωση που πάντα επιδιώκει.

«Τώρα μας λέει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα συγκρουόμενα άκρα στην Ελλάδα του 2017 είναι ο σταλινισμός και ο ναζισμός! Καλλιεργεί τη φαντασίωση ότι τα συγκρουόμενα άκρα είναι ο Εθνικός Στρατός και ο Δημοκρατικός Στρατός και η “πρώτη φορά αριστερά” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίρνει την ρεβάνς του Εμφυλίου! Υπάρχουν και κάποιοι που ισχυρίζονται ότι στη σημερινή Ελλάδα, μετά την εμπειρία των τελευταίων επτά ετών, τα δυο συγκρουόμενα άκρα, οι δυο κόσμοι, είναι η δεξιά από τη μια μεριά και ο ΣΥΡΙΖΑ ως σφετεριστής της παράδοσης του ΠΑΣΟΚ από την άλλη με τον όποιον πρέπει να συνταχθεί οποίος δεν είναι δεξιός. Πρόκειται για ιδεοληπτικές εκδοχές εγκλωβισμού στο παρελθόν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει επίσης  ότι η «η ενεργός και ισχύουσα σύγκρουση σήμερα είναι η σύγκρουση ανάμεσα αφενός μεν στη δημοκρατική, εθνική και ιστορική υπευθυνότητα, αφετέρου δε στον εθνικολαϊκισμό».

Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι ο τόπος δεν χρειάζεται απλώς μια κυβερνητική αλλαγή, αλλά ριζική αλλαγή πολιτικών και κοινωνικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, που θα βασίζεται στην επίγνωση των κινδύνων και των προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα