Βολές Λαβρόφ κατά της ΕΕ για την Ουκρανία

Έντονα επικριτικός απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίστηκε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ λέγοντας  ότι ασκεί «ανεπίτρεπτη πίεση» στην Ουκρανία να υπογράψει την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε.

Εάν η Ουκρανία πληροί τους απαραίτητους όρους που θέτει η Ε.Ε., η υπογραφή της συμφωνίας εμπορίου θα σηματοδοτήσει την ιστορική απομάκρυνση του Κιέβου από τη Ρωσία και την μετακίνησή του προς τη δυτική Ευρώπη.

«Δεν ασκούμε πίεση σε κανέναν, πρόκειται για επιλογή οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Εάν συγκρίνετε, κατά την γνώμη μου, την έντιμη και συλλογική μας θέση με εκείνη ορισμένων εκπροσώπων από την Ε.Ε., τότε όντως ασκείται ανεπίτρεπτη πίεση από εκείνη την πλευρά προς τις πρώην σοβιετικές χώρες», συμπλήρωσε.

Η Ε.Ε. και η Ουκρανία φοβούνται ότι η Μόσχα ενδεχομένως να απαντήσει εξαπολύοντας έναν νέο «πόλεμο φυσικού αερίου» εναντίον του Κιέβου, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τις προμήθειές του στον ενεργειακό τομέα.

Ο κ. Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία θέλει να γίνει κατανοητό εγκαίρως ποιές θα είναι οι συνέπειες υπογραφής των συμφωνιών με την ΕΕ ώστε κανένας να μην δυσαρεστηθεί.

Ωστόσο δεν ανέφερε ποιές θα μπορούσε να είναι οι συγκεκριμένες συνέπειες, κάνοντας σαφές ότι η Ρωσία δεν θέλει να πληγεί η ανταγωνιστικότητά της στον τομέα του εμπορίου.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι μέλος της συμφωνίας συνεργασίας και ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. και ταυτόχρονα να ανήκει στην τελωνειακή ένωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα