Βουλή καλεί Τσατάνη, εδώ και τώρα

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν φημίζεται για τις… συναινέσεις του, ωστόσο ένα πρόσωπο, η Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη μοιάζει να αποτέλεσε την αφορμή να ομονοήσουν σε κάτι τα κόμματα: ότι αρνούνται ομοφώνως –και μάλιστα με εκπεφρασμένη την κοινή ενόχλησή τους– να κάνουν αποδεκτό το αίτημα της εισαγγελέως, η οποία με επιστολή της ζητούσε να μεταβούν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών στο γραφείο της (και όχι το αντίστροφο) προκειμένου να στοιχειοθετήσει τα όσα κατήγγειλε περί κυβερνητικών παρεμβάσεως στο έργο της.

Το αποτέλεσμα; Η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα σήμερα να κληθεί η Γ. Τσατάνη άμεσα στη Βουλή προς ακρόαση, ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι ενστάσεις που εκφράστηκαν.

Συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) διαφώνησε με την άποψή της κας. Τσατάνη ότι αυτή είναι υπέρτερη εξουσία της Βουλής, ο Κώστας Τζαβάρας (Ν.Δ.) έκανε λόγο για εμμονή της εισαγγελέως που «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», ενώ ο Γιάννης Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ) χαρακτήρισε «ατόπημα» το ενδεχόμενο να μην παρουσιαστεί η κ. Τσατάνη στη Βουλή.

Στη δική του παρέμβαση, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστήριξε ότι «η κ. Τσατάνη δεν ερμηνεύει καλά τις διατάξεις. Μόνο οι Πρόεδροι και οι Εισαγγελείς των ανωτάτων δικαστηρίων μπορούν να μην έρθουν στη Βουλή. Πρέπει να κληθεί».

Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, υποστήριξε ότι η εισαγγελέας Εφετών δεν μπορεί να αρνείται στη Βουλή τη διαβίβαση δικογραφίας που είναι στο αρχείο και κατέληξε λέγοντας «εδώ που φτάσαμε είναι υποχρεωμένη η κα. Τσατάνη να έρθει εδώ».

Αυτό που πάντως δεν πέρασε απαρατήρητο είναι η κόντρα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον Χαράλαμπο Αθανασίου η οποία μοιάζει να λαμβάνει διαστάσεις. Το νέο επεισόδιο αναζωπύρωσε η αποκάλυψη του νυν αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ότι ο Χ. Αθανασίου του έστειλε sms στο οποίο ανέφερε ότι «Δεν θα σας αφήσω να διαλύσετε τη Δικαιοσύνη». Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε ένταση, με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να δέχεται βολές ότι αφήνει υπαινιγμούς και τον Χ. Αθανασίου να σχολιάζει ότι «οι καθαροί άνθρωποι όταν επικαλούνται κάτι το πάνε μέχρι τέλους».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την έκπληξή του για την «πρωτοφανή ταχύτητα» με την οποία μελετήθηκε και έφθασε η αναφορά εναντίον του στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα