Βουλγαρία: Φονική κακοκαιρία με τρεις νεκρούς

Φονική ήταν η κακοκαιρία στη Βουλγαρία από το βράδυ της Παρασκευής έως και το βράδυ της Κυριακής  αφού βρήκαν τραγικό θάνατο τρία άτομα.

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν εκτεταμένες, κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, αλλά την Κυριακή  λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων η κατάσταση επιδεινώθηκε και στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Η βουλγαρική αστυνομία ανακοίνωσε ότι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην πόλη Ρούσε, όταν δένδρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο που οδηγούσε.

Στο χωριό Ιλιντέντσι, στο δήμο Στρούμιανι ένα 47χρονος άνδρας και ένα 9χρονο παιδί πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν ποτάμι, στην περιοχή Στάβεν.

Στο χωριό Πέτριτς χάθηκαν τα ίχνη 30χρονης γυναίκας, η οποία εθεάθη τελευταία φορά να κάνει βόλτα με το σκύλο της κοντά στο ποτάμι Λούντα Μάρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Βέσελιν Βούτσκοφ συγκάλεσε επιχειρησιακή ειδική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν και μέλη της υπηρεσίας προστασίας του πληθυσμού και πυρασφάλειας.

Τις περιφέρειες, Μπουργκάς, Σμόλιαν, Κίρτζαλι, Χάσκοβο, Βάρνα και Μοντάνα σάρωσαν σφοδροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές.

Η περιφέρεια Μοντάνα χτυπήθηκε από θυελλώδη άνεμο η ταχύτητα του οποίου έφθανε τα 30 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δήλωσε ο περιφερειάρχης, Ιβαϊλο Πέτροβ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο δήμος Βούρσετς, όπου από τους δυνατούς ανέμους ξεριζώθηκαν δένδρα και οι κορμοί και τα κλαδιά τους κάλυψαν το οδόστρωμα, ή έπεσαν σε αυτοκίνητα και στέγες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Στην πόλη Μπουργκάς, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας από τις καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν 120 σπίτια, υπόγεια καταστήματα και αυλές. Το ύψος του νερού στη συνοικία Ντόλνο Εζέροβο έφθασε τα 80 εκατοστά.

Ο δήμος Σμπόλιαν επίσης επλήγη από την κακοκαιρία και τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αρχές έθεσαν σε ισχύ σχέδιο εκκένωσης του πληθυσμού και ενίσχυσης των φραγμάτων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το δήμο επισκέφθηκαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τόμισλαβ Ντόντσεφ και ο υπουργός Άμυνας, Νικολάι Νέντσεφ και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι οκτώ χωριά στο δήμο Ακσάκοβο και περιοχές του δήμου Ντόμπριτς, σύμφωνα με το περιφερειακό συμβούλιο ασφάλειας.

Τα φράγματα στη νότια και ανατολική Βουλγαρία υπερχείλισαν ή τα νερά τους απευλευθερώθηκαν, αλλά η κατάσταση δεν κρίνεται κρίσιμη σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας. Κατολισθήσεις έχουν προκληθεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα