Βραζιλία: Αποχώρηση της προέδρου Ρούσεφ ζητούν οι πολίτες

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στην Βραζιλία αφού οι πολίτες της χώρας της Λατινικής Αμερικής βγήκαν στους δρόμους και ζητούν την την αποχώρηση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία βρίσκεται πλέον βυθισμένη σε μια οικονομική θύελλα, και στα σκάνδαλα διαφθοράς.

Η Βραζιλία βρίσκεται στην δίνη του μεγαλύτερου σκανδάλου πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς που έχει κοστίσει περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια και που αφορά στον πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras.

Η διαφθορά σε συνδυασμό με την οικονομική συρρίκνωση έχουν βγάλει στους δρόμους εκατομμύρια Βραζιλιάνους οι οποίοι στις 16 Αυγούστου διαδήλωσαν σε 100 πόλεις της χώρας. Η οικονομική ύφεση και τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται έχουν αναδείξει την Ρούσεφ σε πρώτο στόχο των διαδηλωτών.

Η Ρούσεφ που επανεξελέγη το περασμένο φθινόπωρο βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική κατάρρευση της δημοτικότητάς της – 8% -καθώς η οικονομική ανάπτυξη έχει μηδενιστεί, ενώ ο πληθωρισμός και τα δημόσια ελλείμματα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

Οι θετικοί αριθμοί για την απασχόληση και τα κυβερνητικά προγράμματα εισοδήματος την βοήθησαν να κερδίσει την δεύτερή της θητεία, αλλά πλέον τα σχέδια λιτότητας πλήττουν και εκείνους που είχαν συμβάλλει για την επανεκλογή της . Τα ποσοστά φτώχειας και ανισότητας έχουν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν μετά από μια δεκαετία πτώσης.

Το συνεχώς διευρυνόμενο σκάνδαλο της διαφθοράς αποδυνάμωσε όχι μόνο την Petrobras, αλλά και τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που αποτελούν τον πυρήνα της οικονομίας και των επενδυτικών σχεδίων της Βραζιλίας. Βασικοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες έχουν τεθεί υπό έρευνα και είναι πιθανό η προσοχή τους να αποσπαστεί από την προσπάθεια διακυβέρνησης της χώρας.

Αλλά και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον δεν φαίνεται να διευκολύνει τα σχέδια της Ρούσεφ. Με τις τιμές του πετρελαίου αλλά και των πρώτων υλών σε καθοδική τροχιά οι δυνατότητες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Τα ανοίγματα προς την Κίνα και την Ρωσία -κυρίως μέσω BRICS- δεν φαίνεται να προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα αφού και οι δύο χώρες έχουν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα.

Παράλληλα, οι μεγάλες δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομής και για τις προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου απέτυχαν να προωθήσουν την ανάπτυξη και μέχρι που προκάλεσαν μεγάλες διαδηλώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2013.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα