«Βρείτε λύση για το “κολαστήριο”»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Όσο το βράδυ της Δευτέρας διεξαγόταν η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ στο twitter διογκωνόταν ένα κύμα οργής για τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Με τριτοκοσμικές εικόνες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και τους χρήστες των social media να αντιδρούν και να απαιτούν την άμεση αντίδραση της πολιτείας, ο πρωθυπουργός παρενέβη προσωπικά σε μία προσπάθεια να διευθετηθεί το ζήτημα. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν σήμερα το πρωί το φώς της δημοσιότητας, ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον αρμόδιο για τα σωφρονιστικά καταστήματα, υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, αλλά και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ζητώντας τους να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί λύση. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται δύο ενδεχόμενα:

– Η πρώτη σκέψη είναι να ενταχθεί το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού στις δομές του ΕΣΥ.
– Εναλλακτικά συζητείται το ενδεχόμενο το «κολαστήριο» του σωφρονιστικού καταστήματος να «μετακομίσει» στο Αττικό Νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν ότι η λύση του προβλήματος είναι «θέμα λίγων 24ώρων».

Ανεξαρτήτως, πάντως, των όποιων πολιτικών αντανακλαστικών πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν στα social media προκαλούν τουλάχιστον ντροπή. Χωρίς ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και με ασθενείς κάθε είδος (καρκινοπαθείς στα τελευταία στάδια της νόσου, φορείς του AIDS κ.ά.) να κοιμούνται μαζί σαν άστεγοι σε στρώματα στο πάτωμα, η κατάσταση του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος θυμίζει σε κάποιες περιπτώσεις μεσαίωνα.

«Δείχνει» το ΕΣΥ ο Παρασκευόπουλος

Οι συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού βρέθηκαν, εξάλλου, στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

«Από την πρώτη θητεία μας στο υπουργείο Δικαιοσύνης το Φεβρουάριο, επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι άσχημη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και σημείωσε ότι προωθήθηκε νόμος για να μπορούν να απολύονται κρατούμενοι για λόγους υγείας.

«Ένα μέρος των νοσηλευόμενων κρατουμένων απολύθηκαν και η κατάσταση βελτιώθηκε. Από 170 που ήταν αρχικά, σήμερα είναι περίπου 134», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Η προσπάθειά μας είναι, όσο είναι δυνατόν, το νοσηλευτικό σύστημα στον Κορυδαλλό να αξιοποιείται μόνο για παροχή Πρώτων Βοηθειών και το κύριο βάρος της περίθαλψης να το έχει το ΕΣΥ».

«Για το ψυχιατρείο του Κορυδαλλού έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και το Αττικόν, ώστε ένα μέρος των κρατουμένων να μεταφέρεται για νοσηλεία στο Αττικόν», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Η χώρα μας επιτηρείται από την ευρωπαϊκή επιτροπή κατά των βασανιστηρίων -ζητήσαμε τεχνική στήριξη για την αναβάθμιση των συνθηκών στις φυλακές. Έχει ήδη δρομολογηθεί. Το νοσοκομείο ενισχύεται με γιατρούς και προσωπικό. Γρήγορα θα έχουμε όλο το προσωπικό που χρειάζεται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Για το κτίριο του νοσοκομείου, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε: «oι συνθήκες ήταν κακές το Φεβρουάριο. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη».

«Για τους οροθετικούς κρατούμενους λειτουργεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και συμπλήρωσε: «Για τους εξαρτημένους προστέθηκε μία νέα δομή απεξάρτησης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πρέπει όλα να γίνουν γρήγορα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα