Βροχή από… αυτογκόλ!

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αναμφίβολα η ελληνική κυβέρνηση έχει πετύχει τα περισσότερα αυτογκόλ από κάθε άλλη στην Ευρώπη. Ειδικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση έσπασε κάθε ρεκόρ. Αναγκάστηκε μετά τη σωρεία λαθών να πάρει πίσω το νόμο και τον διορθώσει το καλοκαίρι, ενώ τώρα μετά το πρέσινγκ των δανειστών υποχώρησε και έθεσε εκτός ρύθμισης τις υπολειπόμενες οφειλές του ΕΝΦΙΑ και την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

Φυσικά το γόητρο της κυβέρνησης επλήγη, ενώ επί της ουσίας από τις 100 δόσεις αυτοί που επωφελούνται είναι ελάχιστοι. Ταυτόχρονα οι βουλευτές της συμπολίτευσης στην κυριολεξία κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Κι αυτό διότι όλοι είχαν ποντάρει πάνω στις 100 δόσεις, ώστε να κινηθούν με άνεση στους ψηφοφόρους τους. Τώρα θα πρέπει να απολογηθούν μη έχοντας «αφήγημα» να στηριχθούν.

Χαρακτηριστικά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε ως τεράστιο επικοινωνιακό λάθος την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Συμπλήρωσε πως «είναι σχεδόν εξωφρενικό το να βάζει αυτογκόλ η ίδια η κυβέρνηση όταν έχει κάνει τόσο σημαντική δουλειά». Παράλληλα «άδειασε» τον Γκίκα Χαρδούβελη και την Κατερίνα Σαββαΐδου, λέγοντας πως «έπρεπε να είχαν συνεννοηθεί πριν βγάλουν τη σχετική εγκύκλιο». Τα πυρά της κατά του Γκ. Χαρδούβελη έστρεψε και η Ντόρα Μπακογιάννη, όμως όλοι γνωρίζουν πως η απόφαση αυτή προήλθε από την πίεση των εκπροσώπων των δανειστών και ήταν των δύο πολιτικών αρχηγών, του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η δικαιολογία

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος αποφάσισαν να θυσιάσουν τα ελάσσονα για μείζονα, όπως λένε οι συνεργάτες τους. Κι αυτό διότι ο βασικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα ως τις 8 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εισέλθουν με καλύτερους όρους στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και στους όρους για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης που θα μπει η Ελλάδα από τις αρχές του 2015.

Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος από την αντιπολίτευση, που ισχυρίζεται ότι «οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού γκρεμίζονται». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «μετά το μνημόνιο τελειώνει και η τρόικα, φεύγει, που έβαλε φωτιά στις αγορές, ήρθε το “τέλος η επιτήρηση”, το οποίο μετά την ψυχρολουσία στο Eurogroup έγινε “προληπτική γραμμή στήριξης”».

Να σημειώσουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς από τη ΔΕΘ είχε πει ότι «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δανεικά. Και δεν θα μπορούσε να υπογράψει “νέο μνημόνιο” για χρήματα που δεν χρειάζεται. Με τη λήξη του προγράμματος η τρόικα θα φύγει…». Πάνω σε αυτές τις δηλώσεις είχε στηθεί το επικοινωνιακό κρεσέντο των κυβερνητικών εταίρων, και τώρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι αναγκασμένοι να αλλάξουν αφήγημα.

Η προσπάθεια του Μαξίμου μετά τον… Ε(Ν)ΦΙΑλτη είναι να επικοινωνήσει στον κόσμο, ότι «κάνουμε ένα βήμα πίσω για να κερδίσουμε περισσότερα με τη διευθέτηση του χρέους». Όμως κι αυτό τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς οι πέντε «σοφοί» οικονομολόγοι από τη Γερμανία στις γενικές τους παρατηρήσεις υποστηρίζουν πως πρέπει η Ελλάδα να ακολουθήσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης και, επιπροσθέτως, να μη γίνει κανένα «κούρεμα» στο χρέος. Δηλαδή, τα ακριβώς αντίθετα από όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη.

Αγριεμένοι με τους τεχνοκράτες

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν ρίχνουν τις ευθύνες για την απόφαση στους δύο αρχηγούς, αλλά στους δύο εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες, τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη. Έτσι, για να αποφευχθούν παρατράγουδα, το Μαξίμου έστειλε στη Βουλή τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να υπερασπιστεί την τροπολογία με την οποία «κουρεύτηκε» η νέα ρύθμιση οφειλών. Βαρύ είναι το κλίμα και εντός του ΥΠ.ΟΙΚ., καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου πνέει τα μένεα για τους χειρισμούς των τελευταίων 24ώρων, με αποτέλεσμα να μείνει εκτεθειμένη. Στα αυτιά της έφτασαν, μάλιστα, και διαρροές που προσπαθούσαν να της φορτώσουν το κάζο της ρύθμισης, με αποτέλεσμα να ανέβει το θερμόμετρο. Θέμα παραίτησής της δεν υπάρχει. Ωστόσο, η εφαρμογή του TAXIS δεν πρόκειται να ανοίξει τη Δευτέρα, καθώς θα πρέπει να πάρει ΦΕΚ η τροπολογία με την οποία «κουρεύεται» η ρύθμιση, να εκδοθεί νέα Απόφαση από τη ΓΓΔΕ και βέβαια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα η τεχνική βάση της εφαρμογής.

Στο μεταξύ, ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε πως «η ρύθμιση ήταν δώρο-άδωρο για τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του ΕΝΦΙΑ». Η επιχειρηματολογία του βασίστηκε σε στοιχεία, με βάση τα οποία το 96% των οφειλετών ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 72-100 δόσεις εξαιτίας του περιορισμού που υπάρχει στη ρύθμιση για ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, σε συνδυασμό με τις βεβαιωμένες οφειλές των συγκεκριμένων φορολογουμένων για ΕΝΦΙΑ.

Αλλαγή πλάνων

Τώρα το Μαξίμου αναζητά τρόπους να ξεφύγει από τη γωνία του ρινγκ ποντάροντας τα ρέστα του στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το χρέος, ώστε να πείσει την πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια και να αποφευχθούν οι πρόωρες εθνικές εκλογές τον Μάρτιο.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονταν ότι υπάρχει ακόμη σημαντικός πολιτικός χρόνος για να αλλάξει το κλίμα και εκτιμούν πως δεν θα αφήσει σοβαρές πληγές –πλην αμυχών– το νέο αυτογκόλ με τον ΕΝΦΙΑ. Βέβαια, το κακό είναι ότι δεν είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να ποδηγετήσει τις εξελίξεις, καθώς πλέον το πρώτο λόγο τον έχουν η Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Απλώς στο Μαξίμου εκτιμούν πως και οι εταίροι μας δεν θα ήθελαν για συνομιλητή κάποιον ακραίο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ρεαλιστές, που ενδιαφέρονται για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Όπως λένε, μάλιστα, οι εξελίξεις στα δεξιά τής Ν.Δ. αποτελούν ένα ευχάριστο δώρο, το οποίο μπορεί να καλύψει τις όποιες απώλειες από το νέο φιάσκο. Όσοι δεξιοί ψηφοφόροι πλανήθηκαν από τη Χρυσή Αυγή, μπορούν τώρα να επαναπατριστούν μετά τις αποκαλύψεις για το ότι το ναζιστικό κόμμα επί της ουσίας δεν είναι τίποτα άλλο από μία εγκληματική οργάνωση. Την ίδια ώρα η υπόθεση των off shore εταιρειών του Γιώργου Καρατζαφέρη αποδυναμώνουν τον ΛΑΟΣ, ενώ στους ΑΝ.ΕΛ. το κλίμα θυμίζει μπαρούτι και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι «αριστεροί» των ΑΝ.ΕΛ. θα αναζητήσουν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι προερχόμενοι από τη Ν.Δ. θα επιστρέψουν στο… σπίτι τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα