Βόμβα στα θεμέλια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου

Το… φυτίλι έχει ανάψει από την περασμένη άνοιξη, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις του FBI για τις χρηματικές συνδιαλλαγές και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από κορυφαία στελέχη της FIFA. Είχαν προηγηθεί οι φωνές για χρηματισμό των στελεχών της παγκόσμιας ομοσπονδίας αναφορικά με την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022, σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα. Μέχρι πρόσφατα, το όνομα του Σεπ Μπλάτερ δεν είχε εμπλακεί άμεσα. Υπήρχαν σκιές, υπόνοιες, σπόντες, αλλά όχι άμεση εμπλοκή. Η κατηγορία για χρηματισμό του Μισέλ Πλατινί, προκειμένου ο τελευταίος να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της FIFA, το προηγούμενο καλοκαίρι, ενέπλεξε τόσο τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, όσο και τον ισχυρό άνδρα της UEFA.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδα «Telegraph», ο Σεπ Μπλάτερ φέρεται να έχει χρηματίσει με 1,76 εκατ. ευρώ τον Μισέλ Πλατινί, προκειμένου ο τελευταίος να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία, όπως και έπραξε! Το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA έχει αρχίσει και απλώνεται σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις εκφάνσεις του. Ο Σεπ Μπλάτερ φέρεται να ενέκρινε προσωπικά την καταβολή του συγκεκριμένου ποσού από κονδύλια της FIFA σε λογαριασμό του προέδρου της UEFA και αυτή η κίνηση συνδέεται με την ξαφνική απόφαση του Πλατινί να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ενώ όλοι περίμεναν τη μονομαχία του με τον 79χρονο ισχυρό άνδρα του ποδοσφαίρου το περασμένο καλοκαίρι.
Ασφαλώς τόσο ο Σεπ Μπλάτερ όσο και ο Μισέλ Πλατινί αρνούνται οποιαδήποτε ύποπτη συναλλαγή και ο τελευταίος αποδίδει τα χρήματα που εισέπραξε σε απολαβές για υπηρεσίες του κατά το παρελθόν, ωστόσο το τάιμινγκ μόνο υποψίες μπορεί να δημιουργήσει, όπως και το γεγονός ότι μετά την απόσυρση της υποψηφιότητάς του κάλεσε με επιστολή του όλες τις ομοσπονδίες-μέλη της UEFA να στηρίξουν στις εκλογές τον Μπλάτερ. Ο τελευταίος είχε επανεκλεγεί τότε, για να παραιτηθεί λίγες ημέρες αργότερα, υπό το βάρος των αποκαλύψεων του μεγάλου σκανδάλου στη FIFA. Η αποκάλυψη της Telegraph αφορά τον έλεγχο που γίνεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία θα εξεταστεί από την Επιτροπή Ηθικής της FIFA στη Ζυρίχη και θα κληθεί να αποφασίσει αν θα θέσει σε διαθεσιμότητα τον Σεπ Μπλάτερ, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και στον Μισέλ Πλατινί, εφόσον αποδεχθεί ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή έλαβε χώρα.

Από τα σκάνδαλα, στις… αλλαγές κανονισμών

Εν μέσω όλων των παραπάνω, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου θέλει να εισάγει αλλαγές στους κανόνες του ποδοσφαίρου, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι τόσο να αναβαθμίσει το προϊόν, αλλά κυρίως να φύγει η κουβέντα από τα σκάνδαλα και να πάει σε λεπτομέρειες. Η FIFΑ θέλει να εντάξει δύο νέες παραμέτρους στο ποδόσφαιρο, την τέταρτη αλλαγή σε περίπτωση τραυματισμού και την πεντάλεπτη αποβολή σε περίπτωση καθυστερήσεων στις καθυστερήσεις.
Αν, λοιπόν, ένας διαιτητής υποδείξει πέντε λεπτά καθυστερήσεων και η ομάδα που νικάει είναι έτοιμη να εκτελέσει το άουτ, ο τερματοφύλακας πάει με το πάσο του. Με τον νέο κανονισμό, όμως, θα έπρεπε να αποβληθεί για πέντε λεπτά, δηλαδή μέχρι το τέλος του αγώνα. Ενδιαφέρον ακούγεται, έτσι δεν είναι; Μόνο που πρόκειται για ημίμετρο.
H FIFA θα μπορούσε να καθιερώσει ηλεκτρονικό χρονόμετρο για τα τελευταία λεπτά των αγώνων και ο χρόνος να σταματά ακόμη και στα πλάγιο. Μετά το 80΄ να μπαίνει σε ισχύ. Ή ακόμη-ακόμη να μπει σε ισχύ από το πρώτο λεπτό και να παίζεται «καθαρός χρόνος» 30 ή 35 λεπτών. Αυτό θα είχε ενδιαφέρον. Βρισκόμαστε στο 2015 και οι τεχνολογία έχει μπει βαθιά μέσα στο άθλημα (όπως με τις κάμερες για το αν η μπάλα περνάει τη γραμμή). Σε άλλα σπορ η τεχνολογία είναι σχεδόν ταυτόσημη. Στο βόλεϊ και στο τένις οι φάσεις επανελέγχονται στην κάμερα, το ίδιο και στο μπάσκετ. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, οι αγώνες ποδοσφαίρου διεξάγονταν με χρονόμετρο και ο διαιτητής δεν ήταν ο απόλυτος χρονομέτρης, αλλά απλά ο κριτής των κανονισμών.
Όσον αφορά στην τέταρτη αλλαγή λόγω τραυματισμού, αυτό κι αν θα αποτελέσει αφορμή για καθυστερήσεις. Πέφτει ένας παίκτης κάτω, κάνει ότι πονάει, να σου μία ακόμη αλλαγή για την ομάδα που νικάει και επιπλέον κερδισμένος χρόνος…
Προφανώς και δεν ήρθαμε να διδάξουμε στη FIFA νέους κανόνες, αλλά η ξαφνική ευαισθησία για βελτίωση του αθλήματος την ώρα που είναι στριμωγμένη στον τοίχο δεν πείθει κανέναν. Ακόμη κι αν καταργήσει το πέναλτι και το οφ σάιντ, ο Μπλάτερ δεν φαίνεται να γλιτώνει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα