Βόρειος Κορέα: Τρόμος στη Δύση από τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), πραγματοποίησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας.

Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας ο Κιμ Γιονγκ Ουν… πάτησε το κουμπί και η ανησυχία στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη κορυφώνεται. Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε μετά τον πανικό που επικράτησε λόγω ενός σεισμού 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε σε μηδενικό εστιακό βάθος στη χώρα.

Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιεί η Βόρεια Κορέα, με την Πιονγκγιάνγκ να κάνει λόγο για «απόλυτη επιτυχία» και «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων. Μάλιστα, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο έδειξε εικόνες του Κιμ Γιονγκ Ουν να υπογράφει τη διαταγή για την πυρηνική δοκιμή.

«Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», σημείωσε ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ

Αξιωματούχοι της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, μεγέθους 6,3 βαθμών. Την ίδια ώρα, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε πως η έκρηξη ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες. «Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες», σημείωσε ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου», επεσήμανε.

Οργή σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορείο κάνουν λόγο για κίνηση – απάντηση – πρόκληση στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την «κλιμακούμενη» πυρηνική κρίση στην περιοχή. Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιεί η Βόρεια Κορέα, με την Πιονγκγιάνγκ να κάνει λόγο για «απόλυτη επιτυχία»

Τέλος, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας μετέδωσε φωτογραφικά στιγμιότυπα που μετέδωσε με τον αμφιλεγόμενη ηγέτη της χώρας να επιθεωρεί μια ασημί πυρηνική κεφαλή σχήματος κλεψύδρας, περιστοιχισμένος από επιστήμονες, με ένα διάγραμμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Hwasong-14 κρεμασμένο σε έναν τοίχο.

Κώστας Παπαδόπουλος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα