Β. Ρέντινγκ: Με ενιαία φωνή απέναντι στις ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

Σκιά στις σχέσεις  Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ ρίχνουν εκ νέου οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη.

Το κλίμα δυναμιτίζεται ακόμα περισσότερο,  μετά και την δημοσίευση πληροφοριών περί παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας,  των ΗΠΑ (NSA).

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο διαβεβαίωσε την κ. Μέρκελ πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθούν την επικοινωνία της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι έχει έλθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλήσει με μια φωνή, «ισχυρή και ενιαία», στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα.

«Η προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πολιτών, όπως και στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Τώρα πρέπει να δράσουμε και όχι απλώς να κάνουμε δηλώσεις στην σύνοδο κορυφής», τόνισε, αναφερόμενη σε σχέδιο νόμου για την προστασία των δεδομένων το οποίο έχει μπλοκαριστεί λόγω των διαφορών απόψεων μεταξύ των κρατών – μελών.

Η επίτροπος υπέβαλε πρόταση νόμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία προβλέπει κυρίως ότι οι μεγάλοι όμιλοι του διαδικτύου θα πρέπει να ζητούν εκ των προτέρων τη συγκατάθεση των χρηστών για να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα και ότι θα αντιμετωπίζουν ποινές σε περίπτωση που παραβιάζουν τον συγκεκριμένο κανόνα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου όπως τόνισε η κ. Ρέντινγκ «θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ» και «να αποκτήσει μια φωνή ισχυρή και ενιαία».

Μάλιστα κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να ψηφίσουν την μεταρρύθμιση έως την άνοιξη του 2014. «Θα πρόκειται για μια διακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους της Ευρώπης διότι θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με αξιόπιστο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαπραγματευθεί ισότιμα. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι είμαστε αξιόπιστοι», επέμεινε η κ. Ρέντινγκ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει «κολλήσει» εδώ και μήνες καθώς ορισμένα κράτη, ιδίως η Μεγάλη Βρετανία, θεωρούν ότι προβλέπει υπερβολικές ποινές σε βάρος των επιχειρήσεων, ενώ άλλοι, όπως η Γαλλία, εκτιμούν αντιθέτως ότι δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις στους πολίτες.

Ταυτόχρονα ο  πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπεραμύνθηκε του «θεμελιώδους δικαιώματος» του σεβασμού της ιδιωτικότητας, τονίζοντας ότι η  προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη.

«Στην Ευρώπη, θεωρούμε το δικαίωμα του σεβασμού στην ιδιωτικότητα ένα θεμελιώδες δικαίωμα», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε στην Ανατολική Γερμανία «όπου η πολιτική αστυνομία παρακολουθούσε καθημερινά τους ανθρώπους».

«Γνωρίζουμε τι σημαίνει ολοκληρωτισμός, γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν ένα κράτος χρησιμοποιεί την εξουσία του για να επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα