Γαλάζια ετοιμότητα επί πέντε σεναρίων…

Όχι απλά σε απόλυτη εγρήγορση αλλά με τις μηχανές αναμμένες στο φουλ περιμένουν στη Νέα Δημοκρατία, καθώς όλες οι ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους δείχνουν ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνουν εκλογές.  Στο κτίριο της οδού Πειραιώς βλέπουν πλέον ότι υπάρχει απίστευτη πίεση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και πλέον ο εκνευρισμός τους για το ότι δεν κλείνει η  δεύτερη αξιολόγηση τους οδηγεί σε λάθη.

 

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

 

Αυτή την εβδομάδα οι συσκέψεις διαδέχονταν η μια την άλλη. Το μήνυμα που έστειλε από νωρίς  ο Μητσοτάκης στους στενούς του συνεργάτες  ήταν να είναι πανέτοιμοι και να μην επιτρέψουν στον Τσίπρα να τους πιάσει στον ύπνο.

 

Εκλογές βλέπουν και στην Ευρώπη…

Στη Νέα Δημοκρατία δεν αναλύουν μόνο τα μηνύματα εντός των συνόρων αλλά πολύ περισσότερο τα μηνύματα εκτός.

Η Τράπεζα Credit Suisse έδωσε στη δημοσιότητα  μια έκθεση για το τι μπορεί να συμβεί πλέον με την ελληνική κρίση…  Αυτή η έκθεση με τα πέντε πιθανά σενάρια αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε μια από τις βασικές συσκέψεις στη Πειραιώς.

Τι αναφέρουν τα πέντε σενάρια της Credit Suisse;

1]  Συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης άμεσα, στις επόμενες μέρες (με σοβαρές υποχωρήσεις του Τσίπρα).

2] Να χρειαστεί περισσότερος χρόνος και η συμφωνία να κλείσει τον Απρίλιο.

3] Να φτάσουμε σε μια κρίση, όπως ακριβώς το καλοκαίρι του 2015 (με πλήρη συνθηκολόγηση της Ελλάδας), έως τις αρχές Ιουλίου.

4] Άμεσες εκλογές τώρα.

5] Grexit.

Όσον αφορά στη Ν.Δ., το πιο πιθανό σενάριο –και για αυτό είναι και σε απόλυτη ετοιμότητα– είναι οι εκλογές.

Λένε μάλιστα πως το πρώτο σενάριο (άμεσος συμβιβασμός και κλείσιμο συμφωνίας) σημαίνει ότι ο Τσίπρας για ακόμη μία φόρα θα πάρει πίσω –ξανά– όσα έλεγε μέχρι τώρα.  Κι επειδή το «εύρος» των υποχωρήσεων που του ζητούνται είναι πολύ μεγάλο, θα αναγκαστεί να διώξει τον Τσακαλώτο, ο οποίος ήδη έχει παραγκωνιστεί και  απασφαλίσει όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή.  Αναφέρθηκε μάλιστα από κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. δικαιολογώντας τον εκνευρισμό του Τσακαλώτου στη Βουλή, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι από τους ελάχιστους που γνωρίζουν το πραγματικό κλίμα που υπάρχει από τους δανειστές μας κατά της χώρας μας καθώς «τρώει» ξύλο σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Αυτό καθιστά μεν «ορατή» τη μεγάλη υποχώρηση του Τσίπρα, αλλά καθιστά πολύ δύσκολο πια να περάσει η «συμφωνία» από τη Βουλή.

Το δεύτερο σενάριο, κατά την Πειραιώς (συμφωνία τον Απρίλιο), απλώς δεν στέκει. Αν φτάσουμε στον Απρίλιο –λένε–, όλες οι δυσκολίες που υπάρχουν τώρα για τον Τσίπρα διατηρούνται στο ακέραιο. Αλλά προστίθεται και το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν πια κοινοβούλια στην Ευρώπη να ψηφίσουν την εκταμίευση. (Το παραδέχονται εμμέσως και οι ίδιοι οι συντάκτες της έκθεσης.)

Το τρίτο σενάριο (επανάληψη του Ιουλίου του 2015) επίσης δεν στέκει, λένε εμφαντικά. Ως τότε, και όλα να τα δώσει ο Τσίπρας, και πάλι δεν σώζεται! Θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο, πολύ χειρότερο και από το τωρινό, έξω δεν θα υπάρχουν κοινοβούλια να το ψηφίσουν και μέσα μάλλον δεν θα έχει πια επαρκή αριθμό βουλευτών να τον στηρίξουν. Άσε που πάει και η «ποσοτική χαλάρωση» και δεν θα έχει μείνει τίποτε όρθιο από την οικονομία. Για να μη μιλήσουμε για τις τράπεζες…

Το τέταρτο σενάριο, άμεσα εκλογές, είναι το μόνο αληθινά λυτρωτικό για τη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει  πρέπει να γίνουν το ταχύτερο…

Και το πέμπτο σενάριο, το grexit, ισοδυναμεί με την απόλυτη καταστροφή της χώρας. Δεν είναι «λύση». Είναι πλήρης «διάλυση», λένε με νόημα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι προβληματισμένος που το Grexit έχει αρχίσει πλέον να ακούγεται ξανά στην Ευρώπη…

 

Η τακτική αποδρομής…

Στη Ν.Δ. αυτοί που έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερες διαπραγματεύσεις βλέπουν πολλά στη σημειολογία των πραγμάτων. Το γεγονός ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. δημιούργησαν ένα σκληρό ενιαίο μέτωπο κατά της χώρας μας στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον Τσακαλώτο: «take it or leave it» είναι μια παλιά και επαναλαμβανόμενη τακτική. Όταν οι δανειστές μας βλέπουν να έρχεται ο επόμενος, τότε πολύ απλά δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τον μελλοντικό προηγούμενο… Είναι η ξεκάθαρη «τακτική αποδρομής» που την έχουν νιώσει στο πετσί τους όλοι οι… πρώην.

Στη Ν.Δ. πάντως πιστεύουν ακράδαντα ότι ΑΝ γίνουν εκλογές και ΑΝ έχει αυτοδυναμία θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση και να κερδίσουν –ως νεοεκλεγμένη κυβέρνηση– χρόνο και τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας.

Ο μεγάλος τους φόβος; Κάποιοι που ισχυρίζονται ότι έχουν πείσει τον Τσίπρα να αντέξει μέχρι τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι όλα πρίμα… Το επιχείρημα; Αν στις γερμανικές εκλογές κερδίσει ο Σουλτς, τότε ο Τσίπρας θα βγει ως ο πρωθυπουργός που «έφαγε τη Μέρκελ». Και όμως, ναι, υπάρχουν άνθρωποι δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό που πιστεύουν κάτι τέτοιο. Είναι σαν να πέφτεις από την Ακρόπολη, να επιβιώνεις και να βρίσκεις και ένα πορτοφόλι γεμάτο με λεφτά… Τις πιθανότητες η «Α» τις αφήνει να τις βάλετε εσείς…

 

Από κοντά και ο Βενιζέλος…

Αυτοί που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στη Ν.Δ. έλεγαν ανοιχτά στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η ομιλία του Βενιζέλου στην ολομέλεια της Βουλής  ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική, και μάλιστα του εξηγούσαν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον κανένα λόγο να μην είναι καυστικός και να λέει αλήθειες και μάλιστα να ξεμπροστιάζει όλους  όσοι τον είχαν στο παρελθόν λοιδορήσει. Λένε δε πως ειδικά απέναντι στον Τσίπρα ο Βενιζέλος και θέλει αλλά και μπορεί να τον στριμώξει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ένα κρεσέντο επίθεσης κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό ότι «κρατάει» χρήματα από το πλεόνασμα και προετοιμάζεται για εκλογές. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, σε μια τέτοια περίπτωση θεσμικού εκβιασμού θα αντιδράσει σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ κάλεσε όσους έχουν την ευθύνη για μια συντεταγμένη Πολιτεία, εννοώντας προφανώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεσμικού εκβιασμού και φάρσας.

«Μη σχεδιάζετε να σύρετε τη χώρα σε μια κατάσταση μακράς αναμονής που τρώει τις σάρκες της οικονομίας και του έθνους, τουλάχιστον έως ότου υπερβούμε τον κίνδυνο ενός πιστωτικού γεγονότος τον Ιούνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα