«Γαλάζιο» σοκ από τα γκάλοπ

Η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών οι βουλευτές της Ν.Δ. στο Λεκανοπέδιο έχει θορυβήσει το Μαξίμου, που βλέπει μία ξεκάθαρη ραθυμία εκ μέρους και του κομματικού μηχανισμού για να στηρίξουν ανοιχτά τον Γιώργο Κουμουτσάκο για την περιφέρεια Αττικής και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στον δήμο της Αθήνας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα μηνύματα που έχει λάβει το Μαξίμου έχουν θορυβήσει τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς η νωχελικότητα των στελεχών και των βουλευτών της Ν.Δ. να μπουν στη μάχη των εκλογών μπορεί να οδηγήσει την παράταξη σε αρνητικά αποτελέσματα, κάτι που απεύχονται όλοι στο Μαξίμου. Και αυτό διότι οι Σπηλιωτόπουλος και Κουμουτσάκος είναι δύο κεντρικές επιλογές.

Το μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. είναι πως πρέπει να στηριχθούν ενεργά οι υποψήφιοι της παράταξης που έλαβαν το χρίσμα. Για τον λόγο αυτό, έδωσε εντολή και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, όπου καθορίστηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και οι τρόποι στήριξης των Κουμουτσάκου-Σπηλιωτόπουλου. Εκτός των κομματικών στελεχών, έδωσε το «παρών» και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος θα έχει σε πρώτη φάση τον συντονισμό της επιχείρησης για συσπείρωση της Ν.Δ., τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Στην κομματική σύναξη μετείχαν και κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. στην Αττική, αλλά και «γαλάζιοι» δήμαρχοι, ώστε να δοθεί το μήνυμα της ενότητας και της γενικής συστράτευσης.

Η επιχείρηση της Ν.Δ. δεν είναι εύκολη, καθώς οι δυο κεντρικές της υποψηφιότητες, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήμο Αθηνών και περιφέρεια Αττικής, αντίστοιχα, ήδη συναντούν πολλά προβλήματα εκ των έσω. Και αυτό, διότι ο μεν Σπηλιωτόπουλος δεν στηρίζεται από το σύνολο των δυνάμεων της Ν.Δ. στην πρωτεύουσα, αφού αρκετά πολιτικά γραφεία φέρεται ότι έχουν κάνει υπόγεια συμφωνία με τον «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη, ο δε Κουμουτσάκος έχει να αντιμετωπίσει το κύμα στήριξης των «γαλάζιων» δημάρχων υπέρ τού νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού. Εξάλλου είναι νωπά τα ευμενή σχόλια για τον Σγουρό από προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ., όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο πρωθυπουργός θέλει άμεσα να κλείσουν τα όποια εσωκομματικά μέτωπα και να εμφανιστεί ενιαία η Ν.Δ., καθώς εάν συνεχίσει να υφίσταται η σημερινή κατάσταση και αρκετοί βουλευτές και υπουργοί τηρούν ίσες αποστάσεις, τότε εκ των πραγμάτων υπονομεύεται το «γαλάζιο» σχέδιο που τελεί υπό την έγκριση του Αντ. Σαμαρά που αποφάσισε να δώσει τη μάχη με δυο πολιτικά πρόσωπα στο Λεκανοπέδιο.

Οι μετρήσεις

Βέβαια, δεν είναι μόνο η ραθυμία που επιδεικνύουν πολλά στελέχη της Ν.Δ., αλλά και οι πρώτες μετρήσεις, που αποτέλεσαν ένα πρώτο σοκ στο Μαξίμου. Και αυτό διότι οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Γιώργος Καμίνης θα είναι στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Επίσης, φαίνεται ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ) κερδίζει πόντους, ενώ αντίθετα στασιμότητα παρουσιάζεται με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Το μόνο θετικό είναι πως ο Νικήτας Κακλαμάνης υποχωρεί, κάτι που σημαίνει πως η βάση της Ν.Δ. δείχνει να ακολουθεί τις εντολές της Συγγρού. Όμως όλοι πλέον κάνουν υπολογισμούς για το ποιος είναι ο καλύτερος αντίπαλος για τον δεύτερο γύρο και εφόσον η συστράτευση της Ν.Δ. πιάσει τόπο. Ο Σπηλιωτόπουλος θεωρητικά έχει τύχη κόντρα στον Σακελλαρίδη, όμως το δύσκολο είναι να μείνει 3ος ο Καμίνης. Φυσικά, όλοι απεύχονται το εφιαλτικό σενάριο οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου να είναι ο Καμίνης με τον Σακελλαρίδη. Εάν συμβεί αυτό, για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση ο υποψήφιος της Ν.Δ. στην Αθήνα θα είναι εκτός δεύτερου γύρου.

Σε ανάλογη δυσμενή θέση βρίσκεται και ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην περιφέρεια Αττικής. Με τα σημερινά δεδομένα, τα προγνωστικά είναι εναντίον του επίσημου υποψηφίου της Ν.Δ. Βέβαια, από τη Συγγρού ισχυρίζονται ότι το ίδιο σενάριο είχε παιχθεί και το 2010, όταν όλοι έλεγαν πως θα μείνει εκτός νυμφώνος ο Βασίλης Κικίλιας.

Δηλώσεις στήριξης

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έχουν δημιουργήσει όπως είπαμε προβληματισμό στο Μαξίμου και γι’ αυτόν τον λόγο έχει δοθεί εντολή στους υπουργούς να προχωρήσουν σε δηλώσεις στήριξης, ώστε να περάσει το μήνυμα και στους ψηφοφόρους. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικός στις διεκδικήσεις του στα επαγγελματικά fora. Θα είναι καλύτερος περιφερειάρχης. Είναι ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα διεκδικεί αποτελεσματικά», σχολίασε. «Βάλαμε κάποιες προδιαγραφές», δήλωσε τόσο για τον Γιάννη Σγουρό όσο και για τον Γιώργο Καμίνη, εξηγώντας γιατί δεν στηρίχθηκαν από τη Ν.Δ. Σε ό,τι αφορά τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, εξέφρασε την άποψη ότι «θα είναι η έκπληξη των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα».

Σε ανάλογους τόνους και ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος υποστήριξε πως «με τον Γ. Κουμουτσάκο περιφερειάρχη Αττικής θα έρθουν περισσότερα κονδύλια από το ΕΣΠΑ στο λεκανοπέδιο».

Ο Καραμανλής

Σημαντικό ρόλο στη μάχη τόσο του δήμου της Αθήνας, όσο και στην περιφέρεια Αττικής πιστεύουν στη Συγγρού θα παίξει και το λεγόμενο «καραμανλικό» μπλοκ της Ν.Δ. Γι’ αυτό επισημαίνουν ότι οι συναντήσεις των υποψηφίων με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα τους δώσουν άλλη ώθηση.

Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που δημοσιοποιήθηκαν οι συναντήσεις των υποψηφίων με τον Καραμανλή. Η τελευταία χρονικά ήταν με τον Κουμουτσάκο και, όπως τονίστηκε, είχε προκαθοριστεί εδώ και μέρες και στο τραπέζι βρέθηκαν όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και βεβαίως και οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Από εκεί και πέρα, πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο ότι σιγά-σιγά θα καταλήγει ο Αντώνης Σαμαράς στον καταρτισμό του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο χειρίζεται ο ίδιος και ήδη έχει κάνει τις πρώτες του συναντήσεις και επαφές. Το πρώτο όνομα που έκλεισε και επίσημα είναι της Νίκης Τζαβέλλα, που ήταν επί πέντε χρόνια στην Ευρωβουλή με τον ΛΑΟΣ και η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας στην κομματική βάση.

Στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο δικηγόρος και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, Φαήλος Κρανιδιώτης, και η πρώην βουλευτής και δικηγόρος Ελίζα Βόζενμπεργκ, ενώ εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα είναι υποψήφια και η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Στη λίστα, θα είναι σίγουρα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος επί θεμάτων πολιτισμού Δημήτρης Δαβέττας και πιθανότατα ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δ. Πτωχός.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα