Γαλανόλευκη «πρωτιά» στην κακοποίηση των ζώων

Είναι φαινόμενο αμιγώς ελληνικό; Δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι δεν γίνεται να έχεις κατοικίδιο και να βαφτίζεσαι ο τύραννός του.

Σαν εκείνο το θηλυκό λυκόσκυλο που ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών είδαν στην Κρήτη σκελετωμένο, διψασμένο, ένα ανάμεσα στα τόσα βαρελόσκυλα, που «ζούσε» στο ύπαιθρο, χωρίς νερό, κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου.

Ρεπορτάζ: Καίτη Νικολοπούλου

Η ιστορία που θα σας διηγηθούμε είναι αληθινή, και τη δημοσιεύει η Πανελλήνια Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία στο site της (https://www.pfpo.gr/apo-vareli-stin-gallia/), με ημερομηνία μόλις 7/8/2017 και τίτλο «Από το βαρέλι στα γαλλικά σαλόνια». Μόνο να τονίσουμε πως το happy end της συγκεκριμένης σκυλίτσας αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα της συχνής κακοποίησης των ζώων στην χώρα μας από τους ιδιοκτήτες τους, φαινόμενο που πρέπει να παταχθεί διά παντός.

«Η Esther ήλθε διακοπές στο νησί μας και στα Χανιά και στις περιηγήσεις της την  συνάντησε.

»Ασυνήθιστη από τέτοιες συνθήκες διαβίωσης σοκαρίστηκε με το αδύνατο, θλιμμένο, χωρίς νερό και δεμένο στον ήλιο χωρίς κατάλυμα σκυλί, και παρακάλεσε τον ιδιοκτήτη να της το δώσει πληρώνοντάς τον. Ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε.

»Έτσι η Esther  για το υπόλοιπο των διακοπών της πήγαινε κάθε βράδυ αργά, όταν έκλεινε η επιχείρηση, και τάιζε κρυφά το σκυλί. Αυτές τις διακοπές τής επιφυλάξαμε.

»Όταν επέστρεψε στην πατρίδα της, την Nice της Γαλλίας, μας παρακάλεσε να βοηθήσουμε το σκυλί, που δεν μπορούσε να ξεχάσει. Εδώ θα την έλεγαν τρελή, μπερδεύοντας τον πολιτισμό με την τρέλα. Ήρθαμε σε επικοινωνία με το Α.Τ. Βουκολιών και καταγγείλαμε τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου, το επισκεφθήκαμε δε κι εμείς συνοδεία της αστυνομίας.

»Το σκυλί ανταποκρίθηκε αμέσως στο χάδι μας και έδειξε πόσο διψούσε για ανθρώπινη επαφή. Με την βοήθεια της αστυνομίας ο ιδιοκτήτης δέχτηκε τελικά να παραδώσει το σκυλί κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της λυκοσκυλίνας στην Nice.

»Με καράβι, αυτοκίνητο και  τέλος με την Air -France και με όλα τα έξοδα του σκύλου και της συνοδού του από τα Χανιά  της τάξης των 800 ευρώ το σκυλί έφθασε  αυθημερόν στην Γαλλία.

»Οι νέοι γονείς της, ένα υπέροχο νεαρό ζευγάρι Γάλλων, απλοί εργαζόμενοι μισθοσυντήρητοι, την υποδέχτηκαν με αγκαλιές, παιχνίδια, εκλεκτή τροφή και κυρίως και πάνω από όλα  με πολλή αγάπη.

»Η Helia –το όνομα που της έδωσαν από το Ομήρου “Ιλιάς”– βρέθηκε από την αθλιότητα  στα γαλλικά διαμερίσματα της Νίκαιας. Οι βόλτες της θα είναι πλέον σε τεράστια πάρκα με γρασίδια και φοίνικες και πολλά άλλα σκυλιά που καθημερινά κάνουν μεγάλες βόλτες και παίζουν στα πάρκα μαζί με τους κηδεμόνες τους.

»Όχι, δεν υπάρχουν οι κλασικές ελληνικές ταμπέλες “απαγορεύονται οι σκύλοι”, λες και βρισκόμαστε αιώνες πίσω και όχι στο 2017. Όχι, δεν τα φοβούνται –το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει–, δεν τα αποκαλούν “επιθετικά”, ούτε “κοπρόσκυλα”, δεν τους πετούν πέτρες και τα κλοτσούν, δεν παθαίνουν παροξυσμό στην θέα τους, δεν τα δηλητηριάζουν όπως συμβαίνει κάθε μέρα στα μέρη μας. Άλλος κόσμος, άλλη παιδεία, άλλη κουλτούρα. Να πούμε ότι δεν ζηλεύουμε γι’ αυτό, θα ήταν ψέμα.

»Ο ύπνος τήςΗelia θα είναι πλέον στα μαξιλάρια και στους καναπέδες σαν ισότιμο μέλος της οικογένειας.

»Δεν την έχουν αλυσοδεμένη, στα βαρέλια, μέσα στα τσιμπούρια και τους ψύλλους, όπως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες κάνουν. Δεν θα ξανακοιμηθεί ποτέ πια σε ακαθαρσίες, στο  καυτό ή το παγωμένο τσιμέντο, μόνη, πεινασμένη, διψασμένη, αυτήν την ζωή που εκατομμύρια Έλληνες επιφυλάσσουν στα κατοικίδιά τους. Οι Γάλλοι τουρίστες από την πρώτη στιγμή έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την βοηθήσουν, και τελικά οι προσπάθειες και η αποφασιστικότητά τους να μην την παρατήσουν στο έλεός της καθώς και η δική μας, του συλλόγου μας, προσπάθεια, έφεραν την ευτυχία στην μικρή, ενός έτους λυκοσκυλίνα με το υπέροχο ελληνικό όνομα…»

Και καταλήγει το δημοσίευμα της ΠΦΠΟ με τον απογοητευτικό επίλογο, με τον οποίο δυστυχώς συμφωνούμε απόλυτα:

«Μακάρι όλα τα κακοποιημένα, παραμελημένα, εγκαταλελειμμένα ζώα να έχουν την δική της τύχη!

»Μιλάμε καθημερινά με τους γονείς της που δηλώνουν ευτυχισμένοι και εντυπωσιασμένοι από την ευγένεια, την τρυφερότητα και την ευγνωμοσύνη που τους δείχνει η Helia.

»Άραγε μετά από πόσους αιώνες η κατ’ ευφημισμόν ευρωπαϊκή Ελλάδα θα γίνει πολιτισμένη στα θέματα των ζώων;

»Οι οιωνοί πάντως δεν είναι και τόσο καλοί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα