Γαλλία: Ο Μακρόν κατήργησε τον ειδικό φόρο στα «φουσκωμένα» πορτοφόλια

Κόλπα… ελληνικά εφαρμόζει για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με την αρμόδια επιτροπή της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης να ψηφίζει την κατάργηση του Φόρου Αλληλεγγύης, που επιβαρύνει όσους Γάλλους έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία άνω των 1,3 εκατ. ευρώ, και την αντικατάστασή του με ένα ενιαίο και μοναδικό φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Η έντονα διαφιλονικούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νέο προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Παρισιού, προβλέπει την κατάργηση της φορολόγησης κινητών αξιών και επενδύσεων σε μετοχές, ομόλογα και άλλες αξίες, που προέβλεπε ο υπό κατάργηση Φόρος Αλληλεγγύης. Να σημειώσουμε ότι ο υπό κατάργηση φόρος αφορά τα πιο ευκατάστατα οικονομικώς νοικοκυριά της Γαλλίας (περίπου 350.000 νοικοκυριά) και απέφερε στο γαλλικό δημόσιο περίπου 5 δισ. ευρώ το 2016, ενώ ο νέος θα επιβαρύνει όλες τις ιδιόκτητες κατοικίες και προϋπολογίζεται να αποφέρει 3,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Στόχος της νομοθετικής μεταρρύθμισης είναι «να στρέψει τις αποταμιεύσεις των υψηλών εισοδημάτων και των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων», όπως εξήγησε ένας εκ των εισηγητών του νόμου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα