“Γαντζωμένος με την καρέκλα ο Τσίπρας”

Έκκληση προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να σκεφτούν την πατρίδα και όχι τα συμφέροντα του χώρου τους απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Για ακόμη μία φορά χαρακτήρισε «λάθος, λάθος, λάθος» την πρόταση του Πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο λέγοντας ότι: «Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και όχι να διαλυθεί. Συγκεκριμένος εκλογικός νόμος προϋποθέτει τη συμμετοχή 4-5 κομμάτων ή τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων για να σχηματίσουν Κυβέρνηση».
Απαντώντας στο επιχείρημα ότι κι άλλες χώρες έχουν συστήματα απλής αναλογικής είπε ότι η Ισπανία, η Ιταλία ή το Βέλγιο μπορούν να διαπραγματεύονται επί μήνες για το σχηματισμό κυβέρνησης αλλά στην Ελλάδα το κράτος δουλεύει μόνο αν υπάρχει Κυβέρνηση. «Πιστεύει κανείς ότι αν κάνουμε 4-5 μήνες να σχηματίσουμε Κυβέρνηση θα πληρώνονται οι συντάξεις ή θα δουλεύουν υποτυπωδώς οι δημόσιες υπηρεσίες;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Σχετικά με το Brexit, είπε ότι μετά τα αποτελέσματα η χώρα μας έχει χάσει δυστυχώς την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και θα πιεστεί πολύ το επόμενο διάστημα. «Ο μόνος δρόμος είναι να ταυτιστούμε με τους άλλους λαούς της Ευρώπης στην αναζήτηση μιας πιο δυνατής Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούν την δημιουργία ενός τρίτου πόλου ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα ήταν καλό να υπάρξουν πολλές υποψηφιότητες που να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.
“Υπάρχει ένας κόσμος φιλελεύθερος, κεντρώος, κεντροαριστερός, οικολόγοι, της ανανεωτικής αριστεράς οι οποίοι θέλουν να δημιουργηθεί κάτι μεγάλο που να τους περιλαμβάνει όλους. Να υπάρχει στην Ελλάδα ένας δυνατός τρίτος πόλος. Να υπάρχει η δεξιά, να υπάρχει η αριστερά του κ. Τσίπρα και να υπάρχουμε και εμείς. Τι είπα συγκεκριμένα: Αν πράγματι θέλετε να αφήσουμε την οργανωτική κουβέντα -πόσες καρέκλες εγώ, πόσες καρέκλες εσύ- να πάμε με τις θέσεις μας, στο λαό και να εκλέξουμε τον Σεπτέμβριο έναν καινούργιο αρχηγό. Και αυτός ο αρχηγός, ο οποίος θα πρέπει κατά την άποψή μου να εκλεγεί με συμμετοχή 200.000 ανθρώπων και πάνω, θα έχει την ευθύνη να κάνει ένα συνέδριο για τη δημιουργία ενός καινούργιου φορέα. Θέλουμε όλοι ένα καινούργιο κόμμα; Δεν είμαι σίγουρος αλλά ας πούμε ότι θέλουμε. Με ποιες αρχές; Η λογική να πάμε σε μια ομοσπονδία ή σε ένα συνασπισμό κομμάτων δεν με βρίσκει σύμφωνο. Γιατί ο κόσμος θέλει καθαρές λύσεις. Αυτό θα αποφασίσουμε και δεν καταλαβαίνω γιατί παρεξηγούνται κάποιοι, όχι όλοι, σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ. Στη βάση θα υπάρξει μια σύγκρουση των θέσεων. Θέλουμε κρατική παιδεία ή θέλουμε και μη κρατική παιδεία; Θα είναι μέρος της προεκλογικής μάχης του Σταύρου, της Φώφης. Μακάρι να είναι υποψήφια και πρόσωπα που δεν ξέρουμε και σε αυτή τη μάχη να εκφραστούν και να εκπροσωπηθούν όλοι οι χώροι. Θα είμαι υποψήφιος γιατί νομίζω ότι εκφράζω ένα πολύ μεγάλο τμήμα αυτού του χώρου. Σημασία όμως έχει η σύγκρουση από εδώ και πέρα, να είναι σύγκρουση ιδεών”.
Για το να θα «πάει σπίτι του» αυτός που δεν θα εκλεγεί: “Είναι δικαίωμά του. Αλλά δεν μπορεί να σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία. Αν δεχτούμε ότι θα γίνει μια διαδικασία με μας τους τρεις, οι δύο που δε θα νικήσουν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν ή να πάνε σπίτι τους και όχι να σαμποτάρουν αυτό το οποίο θα έχει γεννηθεί”.
Για τις συνεργασίες μετά τις εκλογές με ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.: “Μην είστε σίγουροι ότι τα κόμματα θα κατέβουν με τα σημερινά τους ονόματα, στις επόμενες εκλογές. Εννοώ ότι έχουμε -κατά τη δική μου ανάλυση- δύο χρόνια μπροστά μας και πιστεύω ότι στο διάστημα αυτό θα γεννηθούν καινούργια πράγματα και μέσα στα κόμματα. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντέξει πολύ την πλαγιοκόπηση από τα αριστερά, άρα θα αλλάξει συμπεριφορά. Πάντως για να δώσω μια απάντηση στο ερώτημά σας, ο κ. Τσίπρας δεν έχει πείσει ότι έχει κάποιο μεταρρυθμιστικό όραμα. Είναι ένα συντηρητικό κόμμα, είναι μια συντηρητική διακυβέρνηση. Εμείς θα επιλέξουμε να συνεργαστούμε με τους προοδευτικούς. Με αυτούς που θα παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό κάποιες συγκεκριμένες προοδευτικές λύσεις”.
Για τον εκλογικό νόμο: “Δεν μπορώ να εξαργυρώσω την υπευθυνότητά μου με δύο, τρεις έδρες. Σε αυτή την υπόθεση δε μετράει τι θα κερδίσει το Ποτάμι, που όντως θα κερδίσει αν εφαρμοστεί ο νόμος του κυρίου Τσίπρα. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα χάσει η χώρα, η οποία μπορεί και να διαλυθεί. Είναι τεράστια ζημιά να δημιουργήσεις ένα κοινοβούλιο γεμάτο με κινήματα διαμαρτυρίας και χωρίς τη δυνατότητα να υπάρχει κυβέρνηση από δύο ή τρία κόμματα. Θα χρειαστείς συνεργασία του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, πράγμα που θα πρέπει να έχουν αποφασίσει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι μπορώ να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία, ας πάει σε τέτοιο νόμο. Από την στιγμή που λέει πως δε θα συνεργαστεί σημαίνει ότι θέλει τουλάχιστον άλλα τρία κόμματα για να έχει πλειοψηφία 151 βουλευτών- μια πολύ εύθραυστη διακυβέρνηση. Εμείς υπεύθυνα είπαμε να αφήσουμε το 3% ως όριο, να δώσουμε ψήφο στους ομογενείς, στα παιδιά 17 ετών, να σπάσουμε τις μεγάλες περιφέρειες και να δώσουμε ένα λογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα. Ο κ. Τσίπρας στην συνάντηση που είχαμε μου είπε ότι είναι μία ιδέα με την οποία ο ίδιος προσωπικά συμφωνεί αλλά βλέπει αδυναμία να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Παίρνουμε λοιπόν εύσημα από παντού για την πρόταση μας, γιατί υπάρχουν και άτομα από τη ΝΔ που δημοσίως έχουν εκφραστεί υπέρ της πρότασης μας. Παραδέχονται στο πολιτικό σύστημα ότι η δική μας πρόταση είναι σωστή αλλά για κάποιους λόγους κομματικούς ή εσωτερικούς, πάμε σε κάτι λάθος”.
Για το γιατί ο Τσίπρας φέρνει αυτόν τον νόμο: “Νομίζω ότι είναι σαφές, θέλει να κόψει τα φτερά του πρώτου γιατί αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πρώτος είναι ο κ. Μητσοτάκης, και δεύτερον σε μία δύσκολη εποχή που δεν μπορεί να κάνει πάρα πολλά με τα μνημόνια, με τα οικονομικά θέματα, θέλει να καταγραφεί στην ιστορία ότι βγήκε και έκανε ένα νόμο με απλή αναλογική όπως έχουν υποσχεθεί κατά καιρούς. Το πνεύμα του κ. Τσίπρα, νομίζω το είπε και στην κεντρική του επιτροπή, είναι ότι “πρέπει επιτέλους να κάνουμε αυτό που είχαν υποσχεθεί οι πατεράδες μας οι αριστεροί στον ελληνικό λαό”. Ας κάνουμε λοιπόν την απλή αναλογική. Λέω λοιπόν «λάθος-λάθος-λάθος» και νομίζω ότι αν ο καθένας κοιτάει το κόμμα του και την υστεροφημία του και δεν κοιτάει την πατρίδα θα οδηγηθούμε σε ολέθριες συνέπειες”.
Για το ενδεχόμενο εκλογών: “Έχω πει από την αρχή της άνοιξης που πολλοί λέγανε ότι θα πάμε σε εκλογές -ότι ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα είναι κούτσα-κούτσα να φτάσει στο 2018, στο 2019, ώστε να έχει φτιάξει τη δική του εξουσία στην αστυνομία, στο στρατό, στη δικαιοσύνη, στο δημόσιο, οπότε ακόμα και αν είναι αντιπολίτευση να έχει τα καλά της συμμετοχής στην εξουσία”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα