Γεμίζει την καρδάρα και μετά την… τουμπάρει

Ο Μανόλο Χιμένεθ διατηρεί την ΑΕΚ εντός τριών στόχων κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σχεδόν μετά από μία δεκαετία. Κι όμως, αυτή η επιστροφή της «κιτρινόμαυρης» ομάδας σε ρόλο πρωταγωνιστή διαδραματίζεται μέσα σε ένα περιβάλλον αμφισβήτησης και αναταράξεων και η ευθύνη είναι μόνο δική του.

Βλέπουμε ένα πρωτάθλημα που κάθε ομάδα μπορεί να κάνει τη ζημιά. Μέχρι και η αδύναμη Λάρισα των πρώτων αγωνιστικών πήγε να στερήσει βαθμούς από τον Παναθηναϊκό. Πάνε οι εποχές που η μικρή ομάδα έπαιζε για την τιμή των όπλων κόντρα στο μεγάλο. Πλέον όλοι διεκδικούν το βαθμό μαζεμένοι πίσω και κάνουν και αντεπιθέσεις «φωτιά» χάρη στους ξένους παίκτες ποιότητας που διαθέτουν.

Βλέπουμε πράγματα και θαύματα στη φετινή Super League και η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση, ιδίως από τη στιγμή που παίζει στην Ευρώπη και πράγματι δεν είναι συνηθισμένη σε αυτές τις πολλαπλές υποχρεώσεις. Ο οργανισμός, όμως, αντί να απορροφά τους κραδασμούς με νηφαλιότητα, προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις! Προ εβδομάδων, ο Τάκης Λεμονής μάζεψε τους παίκτες του και τους συνέστησε ψυχραιμία και τους «υποσχέθηκε» πως τον Ιανουάριο ο Ολυμπιακός θα είναι πρώτος. Αντίθετα, ο Μανόλο Χιμένεθ μετά το ιστορικό 0-0 της ΑΕΚ στο Μιλάνο, βγήκε και είπε πως υπάρχει κατευθυνόμενη κριτική εις βάρος του.

Ακόμη κι αν δεχθούμε κάτι τέτοιο, δεν είναι φυσιολογικό να ξεστομίζεται και μάλιστα μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα με το οποίο είχαν σβήσει οι δύο γκέλες στην Τρίπολη και στην Ξάνθη. Ο Ισπανός προπονητής κατάφερε να διαχειριστεί λανθασμένα μία κατάσταση κι ενώ στην πραγματικότητα ήταν «καβάλα στο άλογο» και δεν χρειαζόταν καν να υπερασπιστεί την ομάδα του.

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, η ΑΕΚ είναι δύο βαθμούς πίσω από τον Ατρόμητο και ένα από τον ΠΑΟΚ. Πέρσι τέτοια εποχή βρισκόταν εννέα βαθμούς πίσω από τον πρώτο Ολυμπιακό. Η σύγκριση είναι χαώδης. Επίσης, φέτος, έχει καταφέρει αυτή την πορεία με επτά ευρωπαϊκά ματς στην καμπούρα της, τα πέντε σερί όντας αήττητη και τα τρία από αυτά εκτός Ελλάδας. Απέσπασε το 0-0 με δέκα παίκτες στο Βέλγιο, νίκησε 1-2 τη Ριέκα και έφερε 0-0 με τη Μίλαν.

Η ΑΕΚ μετά από αυτά τα ευρωπαϊκά ταξίδια και τις υπέροχες εμφανίσεις δεινοπάθησε και γκέλαρε στην Ελλάδα. Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν ήταν υποχρεωμένος, τη στιγμή που προσφέρει τους βαθμούς που τόσο χρειαζόταν για να επιστρέψει σε μία φυσιολογική θέση στη βαθμολογία της UEFA, να δικαιολογήσει τα πάνω-κάτω της ομάδας του, που ακόμη και σήμερα βιώνει πολλές και σημαντικές απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών.

Παρ’ όλα αυτά, εντελώς άκομψα και με τρόπο που δεν δικαιολογείται βάση της εμπειρίας του, ο Ισπανός προπονητής ξέσπασε σε βαθμό που ήδη κάποια δημοσιεύματα αναφέρονται στον αντικαταστάτη του. Αν είναι δυνατόν! Το τελευταίο που έχει ανάγκη η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή είναι αλλαγή προπονητή. Ο Χιμένεθ έχει κάνει πολλά λάθη, αλλά έχει και δίκιο. Ο Οκτώβρης θα ολοκληρωθεί και η ΑΕΚ θα έχει παίξει 17 επίσημα ματς, ενώ μέχρι τις 5 του Νοέμβρη θα γίνουν 19, καθώς θα προλάβει να αγωνιστεί με Πανιώνιο και Μίλαν! Πέρσι μέχρι την τελευταία μέρα του Οκτώβρη η ΑΕΚ είχε δώσει όλα κι όλα δέκα ματς! Μιλάμε για αύξηση αγωνιστικών υποχρεώσεων κατά 70%.

Η πίεση που ασκείται στη φετινή ΑΕΚ είναι σχεδόν αδικαιολόγητη. Ίσως οφείλεται στις προσδοκίες που δημιούργησε, ίσως στην καλή παρουσία κάποιων ποδοσφαιριστών το μήνα Σεπτέμβρη. Την πίεση αυτή κάποιοι την αντέχουν, αλλά φαίνεται πως έχει επηρεάσει βαθύτατα τον Μανόλο Χιμένεθ, που στα ευρωπαϊκά ματς είναι χαλαρός, διότι είναι μία διοργάνωση μπόνους στην οποία η Ένωση έχει ήδη πετύχει, αλλά στα ελληνικά είναι νευρικός και αγχωμένος, δίχως ιδιαίτερες εμπνεύσεις. Κι αν ο Χάσι δεν είχε… χάσει τα αυγά και τα καλάθια στο ΟΑΚΑ, ποιος ξέρει που θα βρισκόταν τώρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα