Γενική Εισαγγελέας Βενεζουέλας: «Πρόκειται για δικτατορία!»

 

Η γενική εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, αποτελούσε έναν από τους κύριους διαφωνούντες απέναντι στον Νικολάς Μαδούρο. Διορισμένη από τον Ούγκο Τσάβες το 2007 ήταν επίσης η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιώνεται στον διάδοχό του Νικολάς Μαδούρο.

Η κα. Ορτέγα θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντακτικής Συνέλευσης, που αποφάσισε επίσης ότι η θητεία της θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.

Η γενική εισαγγελέας είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι μονάδες Μπολιβαριανής Εθνοφυλακής έχουν λάβει θέση γύρω από τα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας στο κέντρο του Καράκας και ότι την εμπόδισαν να εισέλθει στο κτίριο.

«Πρόκειται για δικτατορία!», είπε στους δημοσιογράφους . «Όχι μόνο συλλαμβάνουν αυθαίρετα ανθρώπους, αλλά τους δικάζουν τα στρατιωτικά δικαστήρια και τώρα εμποδίζουν τον γενικό εισαγγελέα να μπει στο γραφείο του».

Τις προηγούμενες ημέρες η κ. Ορτέγα κατήγγειλε διάρρηξη της συνταγματικής τάξης στην ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, ενώ την Παρασκευή ζήτησε την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής.

Η γενική εισαγγελία άνοιξε την Τετάρτη έρευνα έπειτα από τις αποκαλύψεις της βρετανικής εταιρείας SmartMatic που είχε αναλάβει την οργάνωση και τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για χειραγώγηση του αριθμού των ψηφισάντων.

Την επομένη της ψηφοφορίας ο Μαδούρο απείλησε «να αφαιρέσει τη θέση» της γενικής εισαγγελέως, η οποία κατήγγειλε «δικτατορική πρόθεση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα