Γερμανία: Κριτική σε Σόιμπλε από το FDP για «χαλαρή στάση» απέναντι στην Ελλάδα

Μπορεί επισήμως ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος που πιθανόν να είναι εταίρος στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, να μην διεκδικεί το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ωστόσο, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για σκληρότερη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη.

«Για εμάς, μια αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική είναι πιο σημαντική από έναν νέο υπουργό», δήλωσε ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ερωτηθείς για το εάν το κόμμα του θέλει να αναλάβει το πανίσχυρο υπουργείο Οικονομικών από το κεντροδεξιό μπλοκ CDU/CSU της Μέρκελ. «Δεν έχει κανένα νόημα να εικάζουμε για ανθρώπους και θέσεις όσο δεν έχουμε κάποια σαφήνεια για την πολιτική», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Λίντνερ απέκλεισε την ανάληψη νέου χρέους προκειμένου να επιτευχθεί η ‘άσκηση ισορροπίας’ της μείωσης του φόρου εισοδήματος και της αύξησης των επενδύσεων για τις ψηφιακές υποδομές – δύο βασικά αιτήματα του κόμματός του.

«Θυμηθείτε το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα»

Το απίστευτο είναι πως επέκρινε τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα και ότι δεν μείωσε τους φόρους εισοδήματος για τους εργαζομένους της μεσαίας τάξης. «Ο κ. Σόιμπλε δεν κατάφερε να επιβληθεί στην καγκελάριο σε πολλά ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Απλά θυμηθείτε το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο αρχικά δεν ήθελε να γίνει», δήλωσε ο κ. Λίντνερ

Τέλος, ζήτησε να θεσπιστεί νομοθεσία περί αφερεγγυότητας για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρούν από την ευρωζώνη παραμένοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα