ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Σιγουριά για τον νικητή, ερωτηματικό ο σύμμαχος

Με την νίκη της Άνγκελα Μέρκελ να θεωρείται δεδομένη, μιας και μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται να προηγείται του Μάρτιν Σούλτς έναντι 13 μονάδων, το ερώτημα για την Αθήνα εντοπίζεται στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στην Γερμανία.

Του Θεοδόση Παπανδρέου

Αν και το μέλλον του «μισητού» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σίγουρα ανήκει στα βασικά θέματα των πολιτικών συζητήσεων στην ελληνική Βουλή γενικότερα αλλά και στην κυβέρνηση ειδικότερα, από την μία η σχεδόν βεβαιότητα ότι θα παραμείνει στην θέση του, από την άλλη το αυτονόητο πως προέχει το ζήτημα των συνεργασιών, καθιστούν κυρίαρχο ζήτημα την κατάταξη των λοιπών κομμάτων που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Δημοσκοπικά τουλάχιστον το ακροδεξιό AfD και η αριστερά του Die Linke βρίσκονται στην τρίτη θέση με 10%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι με 9% και 7% αντίστοιχα. Η επιλογή λοιπόν του κυβερνητικού εταίρου αποτελεί αποκλειστική επιλογή τής νυν καγκελαρίου, η οποία θα πρέπει να ζυγίσει τις προτεραιότητές της αλλά κυρίως τις υποχωρήσεις που θα πρέπει να κάνει μέσα από μια κυβερνητική συμμαχία. Φυσικά και αυτό εμπλέκει στην συζήτηση και τον υπουργό της. Όμως μέχρι να φτάσει εκεί είναι άλλα τα ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν.

Συνέπειες για την Ελλάδα

Η επιλεγόμενη συμμαχία θα έχει συνέπειες και στην Αθήνα. Αυτό το γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικά λόγω του στόχου που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο το επόμενο καλοκαίρι. Η στάση του Βερολίνου θα είναι καθοριστική ακόμα και στις επιλογές του ΔΝΤ, μιας και οι δυο τους είναι που οδηγούν τις εξελίξεις όλα αυτά τα χρόνια.

Φυσικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιθυμούσε μια συνεργασία με τον Μάρτιν Σουλτς. Είναι δεδομένες οι θέσεις που έχουν πάρει ανοιχτά οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και κατά του δόγματος της ασφυκτικής λιτότητας. Αυτό το σενάριο όμως γίνεται καθημερινά όλο και πιο απίθανο. Όσο μικρότερα τα ποσοστά του SPD, τόσο πιο απίθανο να μπουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, οπότε και νομοτελειακά θα οδηγηθούν σε περαιτέρω συρρίκνωση. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο εσωτερικό του κόμματος είναι πως μια περίοδος εκτός κυβέρνησης θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν πιο δυναμικά και να μη φαίνονται ως ουρά της Μέρκελ.

Το ερώτημα οπότε για την Αθήνα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Με ποιον η καγκελάριος θα σχηματίσει κυβέρνηση;

Μια εύκολη απάντηση είναι πως αυτό θα το δείξουν οι αριθμοί. Τότε όμως υπάρχει ο κίνδυνος να «υποχρεωθεί» σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Σόιμπλε θα απομακρυνθεί από το υπουργείο Οικονομικών υπέρ της συνεργασίας. Μια εξέλιξη πολύ χειρότερη για την Ελλάδα. Το άλλο σενάριο είναι στην κυβέρνηση να συμμετάσχουν όλοι οι μικροί. Αυτό εξυπηρετεί καλύτερα την Μέρκελ, καθώς η μοιρασιά θα είναι πιο ανώδυνη και σίγουρα θα εξαρτάται από τα ποσοστά της. Όσο πιο ενισχυμένη βγει από την κάλπη, τόσο πιο κυρίαρχη θα είναι μέσα στην νέα κυβερνητική συνεργασία περιορίζοντας τις απαιτήσεις των υπολοίπων.

Και ειδικά στοιχήματα από τον ΟΠΑΠ για τις γερμανικές κάλπες

Ο στοιχηματισμός στην Ελλάδα αφορά κατά κόρον τον αθλητισμό και πολύ λιγότερο τις πολιτικές εκλογικές μάχες, ωστόσο με φόντο την ώρα της κάλπης που σήμανε στην Γερμανία ο ΟΠΑΠ κάνει κι αυτός… παιχνίδι. Συγκεκριμένα, το «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» δίνει στους παίκτες την δυνατότητα να στοιχηματίσουν για τον επόμενο καγκελάριο, το κόμμα/συνασπισμό που θα σχηματίσει κυβέρνηση, το κόμμα/συνασπισμό με τις περισσότερες έδρες, καθώς και σε «head to head» στοιχήματα μεταξύ κομμάτων για εκείνο που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Ειδικότερα:

# Μέρκελ Vs Σουλτς για την καγκελαρία: Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς είναι οι επικρατέστεροι των εκλογών, με φαβορί όπως προαναφέρθηκε τηn νυν καγκελάριο. Το «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» δίνει απόδοση 1,02 για νίκη της Μέρκελ και ακολουθεί ο Σουλτς, με απόδοση 8,50. Οι υπόλοιποι θεωρούνται αουτσάιντερ με αποδόσεις 100 και 200.

Αντίστοιχα, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU/CSU, των οποίων ηγείται η Α. Μέρκελ, δίνουν απόδοση 1,01 και είναι φαβορί για το κόμμα/συνασπισμό που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD του Μ. Σουλτς έρχεται δεύτερο με απόδοση 10.

# Τα σενάρια κυβερνητικού συνασπισμού: Το CDU/CSU φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον πυρήνα του κυβερνητικού συνασπισμού που αναμένεται να σχηματιστεί. Τα τρία πιθανότερα κυβερνητικά σχήματα, σύμφωνα με το «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ», περιλαμβάνουν τους Χριστιανοδημοκράτες. Φαβορί θεωρείται ο «μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ CDU/CSU και SPD, με την απόδοση στο 2,05. Δεύτερο φαβορί θεωρείται ο συνασπισμός CDU/CSU με FDP (Φιλελεύθεροι) και Πράσινους, με απόδοση 2,40. Τρίτος επικρατέστερος θεωρείται ο συνασπισμός μεταξύ CDU/CSU και FDP, με απόδοση 3,20.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα