Γερό χτύπημα στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ- Πρόστιμα δισ. δολαρίων σε έξι τράπεζες

Οι ΗΠΑ “τελειώνουν” την Τουρκία οικονομικά αφού βάζουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε  τουρκικές τράπεζες που φέρονται να έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, πλησιάζει το μπουγιουρντί για έξι μεγάλες τουρκικές τράπεζες και αυτό θα είναι πολύ μεγάλο. Πλήγμα ικανό να βυθίσει την τουρκική οικονομία που ήδη πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με την λίρα συνεχώς να κατρακυλάει.

Η Habertürk αναφέρει πώς οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι τουρκικές τράπεζες που φέρονται να έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Σύμφωνα δε με το turkishminute.com ,η Habertürk δεν ονόμασε τις έξι τράπεζες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν τα πρόστιμα, αλλά έγραψε ότι μία τράπεζα θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα πρόστιμα για τις υπόλοιπες πέντε τράπεζες θα είναι ελαφρώς χαμηλότερα.

Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει ως το τέλος του μήνα ή αρχές Νοεμβρίου. Τούρκοι αξιωματούχοι αρνούνται πάντως να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες και είναι απολύτως λογικό καθώς σε αυτή την περίπτωση η υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα ήταν ραγδαία και οι απώλειες για την τουρκική οικονομία πολύ μεγάλες.

Το  Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης στις 6 Σεπτεμβρίου κατηγόρησε έναν πρώην υπουργό οικονομίας της Τουρκίας και τον πρώην επικεφαλής μιας κρατικής τράπεζας για συνωμοσία που παραβιάζει τις κυρώσεις κατά  του Ιράν με παράνομη μεταφορά  εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσω των ΗΠΑ  για λογαριασμό της Τεχεράνης.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες .

Οι κατηγορίες έχουν σχέση με  την υπόθεση  του Reza Zarrab, , ο οποίος συνελήφθη στο Μαϊάμι τον Μάρτιο του 2016 κατηγορούμενος για  φοροδιαφυγή

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα