Γεφύρι της Άρτας η απόφαση για το σκάνδαλο των ομολόγων

«Γεφύρι της Άρτας» έχει γίνει τελικά η έκδοση της δικαστικής ετυμηγορίας για το σκάνδαλο των ομολόγων. Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο που είχε ορίσει την περασμένη Παρασκευή ως ημέρα έκδοσης της απόφασης, ανέβαλε τελικά για την Δευτέρα και στη συνέχεια ανέβαλε εκ νέου την εκφώνηση για σήμερα Τετάρτη γιατί δεν ήταν ακόμη… έτοιμο! Ωστόσο, η εκφώνηση της απόφασης αναβλήθηκε και σήμερα για τρίτη(!) φορά, καθώς οι δικαστές ανακοίνωσαν πως δεν έχουν ολοκληρώσει τη διάσκεψή τους, ορίζοντας νέα ημερομηνία την 29η Μαΐου.

Στην πρότασή του, πάντως, ο εισαγγελέας της έδρας κ. Σοφοκλής Λογοθέτης είχε προτείνει την ενοχή για βαριά αδικήματα για όσους ενεπλάκησαν στη ζημιογόνο αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου, αξίας 280 εκατ. ευρώ την περίοδο 2006-2007. Με την εισήγηση του ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχους για την κατηγορία της απάτης από κοινού και κατά συρροή τους κατηγορουμένους Αγάπιο Σημαιοφορίδη και Παναγιώτα Καραδήμα (ΤΕΑΔΥ), Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γεράσιμο Κονιδάρη (ΤΕΑΥΦΕ) και Κωνσταντίνο Χρηστίδη (ΤΕΑΠΟΚΑ), ως υπαίτιους για την αγορά υπερτιμολογημένου, σύμφωνα με την κατηγορία, ομολόγου.

Για την ίδια κατηγορία ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των εκπροσώπων της χρηματιστηριακής εταιρείας «Acropolis» Γιώργου Αποστολίδη και Θεόδωρου Πρινιωτάκη, που είχαν μεσολαβήσει στην όλη διαδικασία αγοραπωλησιών, τόσο του δομημένου (σύνθετου) ομολόγου όσο και σταθερού ομολόγου.
Εισηγήθηκε επίσης, για την εξαπάτηση των ταμείων, την ενοχή για άμεση συνέργεια και των Γιώργου Παπαμαρκάκη, υπευθύνου της εταιρείας Νorth Αsset Μanagement, η οποία είχε αγοράσει το δομημένο ομόλογο από την JP Morgan πριν αυτό καταλήξει δια της «Acropolis» στα επίμαχα ταμεία, των υπευθύνων της JP Morgan Αβραάμ Σαββίδη και Χαράλαμπου Αδαμόπουλου, καθώς και για απλή συνέργεια στην απάτη του Νικόλαου Μπούγου, υπεύθυνου της Hyppovereinsbank, εμπλεκόμενης στη διαδρομή του δομημένου.

Με την πρότασή του, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την ενοχή και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) των δύο εκπροσώπων της χρηματιστηριακής εταιρείας «Acropolis», Γ. Αποστολίδη και Θ. Πρινιωτάκη, καθώς και του υπεύθυνου της Νorth Αsset Μanagement Γ. Παπαμαρκάκη. Στην υπόθεση είναι κατηγορούμενος και ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, Ευγένιος Παπαδόπουλος, για κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος, που αφορά υπόθαλψη εγκληματία, από την οποία ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί αθώος.
Ακόμη, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει:

– Να μην αποδοθούν ευθύνες για την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, στους κατηγορουμένους που την αντιμετωπίζουν, υποστηρίζοντας ότι δεν στοιχειοθετείται, καθώς εκλείπει το στοιχείο της διάρκειας στη δράση της ομάδας και άλλα χαρακτηριστικά.

– Για τους υπευθύνους των τριών ταμείων ζήτησε να απαλλαγούν από την κατηγορία της απιστίας σε βάρος της υπηρεσίας, με το σκεπτικό ότι η πράξη απορροφήθηκε από αυτήν της απάτης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα