«Γεφύρι της Άρτας» το εργοστάσιο ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Όσοι παρακολουθούν συστηματικά την ειδησεογραφία και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της έντυπης και ηλεκτρονικής «Α» θα θυμούνται την υπόθεση της κατασκευής εργοστασίου στη Μεγαλόπολη, το οποίο θα παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα με τη χρήση φυσικού αερίου.

Ρεπορτάζ: Ισμήνη Μελαχροινού

Πρόκειται για το μεγαλόπνοο σχέδιο της κατασκευής –που εξελίχθηκε σε γεφύρι της Άρτας, καθώς χρονολογείται από τον Μάιο του 2013–, το οποίο είχε ανατεθεί από την τότε διοίκηση της ΔΕΗ στην κοινοπραξία ΜΕΤΚΑ-ΕΤΑΔΕ έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 500 εκατ. ευρώ. Πριν φτάσουμε, όπως, στα νεότερα στοιχεία που φέρνει στο φως η «Α» για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, αξίζει να θυμηθούμε τα βασικά σημεία της υπόθεσης.

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τις αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη ανάθεση στην εταιρεία συμφερόντων Ευάγγελου Μυτιληναίου, η οποία δεν εκφράστηκε τότε από… όποιον κι όποιον αλλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ίδιας της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Μελετών Κατασκευών Θερμοηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ, κόντρα στην απόφαση της τότε διοίκησης, πρότειναν την ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναδημοπράτησή του σε μεταγενέστερο χρόνο, ούτως ώστε να είναι έτοιμες οι υποδομές (αγωγός φυσικού αερίου και γραμμές μεταφοράς 400 kV) που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του.

Η ανεξήγητη σπουδή τής τότε διοίκησης της ΔΕΗ πιθανόν εξηγήθηκε 2 μήνες αργότερα, όταν η ΜΕΤΚΑ πούλησε τη σύμβαση σε άλλον εργολάβο, εισπράττοντας «αέρα» ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία να πούμε ότι την επίμαχη περίοδο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ όταν ανατέθηκε –όπως αποδεικνύεται εσπευσμένα– το έργο της Μεγαλόπολης ήταν ο κ. Π. Αθανασόπουλος, δηλαδή ο ίδιος που δύο χρόνια πριν είχε προβεί σε παρόμοια εσπευσμένη ανάθεση προς τη ΜΕΤΚΑ του έργου της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, για την οποία είχε ασκηθεί ποινική δίωξη καθώς ζημίωσε τη δημόσια επιχείρηση με περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ. Πλην όμως, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα –τότε– Εφετών Παναγιώτη Καραγιάννη.

Είχαν δίκιο οι υπηρεσίες της ΔΕΗ
Το κλου της ιστορίας; Η καθυστέρηση στην έναρξη της λειτουργίας του έργου (σ.σ. όπως ακριβώς είχαν προβλέψει στην εισήγησή τους ότι θα συμβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες τής ΔΕΗ που εισηγούντο την ακύρωση του διαγωνισμού) έχει δημιουργήσει μια ζημιά τής ΔΕΗ που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι της τάξης των 170 εκατ. ευρώ (πληρωμή επιπλέον ποσού που εισέπραξε η ΜΕΤΚΑ ως «αέρα» + ζημιά από τόκους λόγω καθυστέρησης έναρξης εμπορικής λειτουργίας κατά περίπου 4 χρόνια).

Κι ερχόμαστε στο σήμερα, που πλέον η παραπάνω αναφερόμενη ζημιά της ΔΕΗ από τόκους μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς. Κι αυτό διότι τελικά η επίμαχη μονάδα τέθηκε σε λειτουργία μόλις τον Ιανουάριο του 2016, δηλαδή με καθυστέρηση 3 ετών και 4 μηνών, όταν η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού πλήρωσε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε ένα έργο που ήταν ανενεργό για τόσα χρόνια.

Όπως αποδεικνύεται από στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που επίσης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, ακόμη και σήμερα οι γραμμές μεταφοράς 400 kV εντός Πελοποννήσου δεν είναι έτοιμες, με αποτέλεσμα μέρος μόνο της ισχύος που παράγει η νέα μονάδα να μπορεί να απορροφηθεί από το Σύστημα. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ στο προκαταρκτικό σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2015, λέγοντας επί λέξει τα εξής: «Η νέα μονάδα παραγωγής συνδυασμένου κύκλου της ΔΕΗ Α.Ε. στη Μεγαλόπολη (σε δοκιμαστική λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2015), ισχύος 811 MW. Σύμφωνα μετά τα προβλεπόμενα στη σχετική Σύμβαση Σύνδεσης, μέχρι τη θέση σε λειτουργία των έργων 400 kV στην Πελοπόννησο, μέρος μόνον της πιο πάνω ισχύος μπορεί εγγυημένα να απορροφηθεί από το Σύστημα».

Συμπερασματικά, λοιπόν, τι έχουμε; Ένα έργο που όπως προαναφέρθηκε πληρώθηκε παραπάνω απ’ όσο έπρεπε, νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε και παραδόθηκε ακόμη και σήμερα με «λειψές» υποδομές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διοχετεύσει το σύνολο της ισχύος που μπορεί να παράγει.

Κάποιοι προφανώς είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά, πολύ περισσότερο μάλιστα αφού δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια, μιας και τους είχαν προειδοποιήσει εγγράφως οι υπηρεσίες της ΔΕΗ. Εξάλλου, ούτε η επίσημη πολιτεία είναι ανενημέρωτη (αν είναι δόκιμος ο όρος) για τα τεκταινόμενα στη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και πάνω από δύο χρόνια διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα από τον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αριστείδη Κορέα, στον οποίο έχουν υποβληθεί σχετικές αναφορές και, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «έχει περατώσει το έργο του», η υπόθεση κάπου μοιάζει να φρενάρεται…

Βέβαια τώρα, με τα νεότερα στοιχεία που θα κατατεθούν αρμοδίως, θα είναι μάλλον δύσκολο να εμποδίσουν τη δικογραφία να πάρει τον δρόμο της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα