Γιάφκα στα Εξάρχεια ψάχνει η Αστυνομία

Σε ένα οίκημα στην περιοχή των Εξαρχείων εκτιμούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ότι κρύβεται το μυστικό της «Επαναστατική Αυτοάμυνας» – της τρομοκρατικής οργάνωσης, που για δεύτερη φορά μέσα στο 2017 ανοίγει πυρ με πολεμικό τυφέκιο Kalashnikov εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που σταθμεύει έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Από την μαρτυρία του αστυνομικού που το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου εκτελούσε χρέη παρατηρητή και τις οπές από τα βλήματα των 7,62mm, προκύπτει πως ο κρανοφόρος που πυροβόλησε τέσσερις φορές ήθελε αίμα. Μάλιστα, εάν ο αστυνομικός που τον είδε να τον σημαδεύει από απόσταση περίπου 40 μέτρων δεν έπεφτε και δεν φώναζε στους συναδέλφους του να καλυφθούν, το πιθανότερο είναι πως θα είχαμε νεκρό. «Ο τραυματισμός του μπάτσου είναι παρωνυχίδα μπροστά στην καθημερινή τρομοκρατία των αφεντικών (…) Μια χειροβομβίδα για κάθε δακρυγόνο. Δύο σφαίρες για κάθε μπάτσο που σηκώνει χέρι», έγραφαν σε παλαιότερη προκήρυξη τα μέλη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», ενδεικτική των διαθέσεων που έχουν απέναντι στην Αστυνομία.

Από την ανάλυση των χτυπημάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι όλα είναι στο κέντρο της Αθήνας και σε σημεία πολύ κοντά στα Εξάρχεια. Γι’ αυτό και οι αστυνομικοί της Δ.Α.Ε.Ε.Β. θεωρούν πολύ πιθανό να υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή κάποιο κρησφύγετο, που θα εξυπηρετεί –τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες μετά τα χτυπήματα– τα μέλη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας». Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, το οίκημα αυτό να έχει νοικιαστεί με πραγματικά και όχι με πλαστά στοιχεία, ώστε όλα να είναι νομότυπα και να μην κινήσει υποψίες. Βέβαια, το να προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ. σε εκτεταμένες έρευνες στα Εξάρχεια είναι κάτι διόλου εύκολο, λόγω της… ιδιαιτερότητας της περιοχής.

Στην εξίσωση μπαίνει και ο 29χρονος Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, που συνελήφθη για τα «τρομοδέματα» στον Λουκά Παπαδήμο και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν συλληφθεί είχε νοικιάσει διαμέρισμα μέσω «ΑirBnB», στην οδό Δερβενίων στα Εξάρχεια, με τα πραγματικά του στοιχεία ταυτότητας.

Σε παρέμβασή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων τονίζει: «Η νέα άνανδρη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη, δεν προκαλεί απλώς το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τη λειτουργία των θεσμών, αλλά έρχεται με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο να επιβεβαιώσει την ορθότητα της πρωτοβουλίας μας, τον περασμένο Ιούνιο, όταν αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια ανοικτή εκδήλωση διαλόγου στα Εξάρχεια, με αντικείμενο την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας, που εδώ και σαράντα χρόνια δυστυχώς δεν έχει τύχει μιας αποτελεσματικής διαχείρισης – αντιμετώπισης».

Ακόμη πιο σκληρή η ανακοίνωση του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών αναφέρει: «Το κορμί του αστυνομικού των ΥΑΤ και για να ακριβολογούμε το κεφάλι του συναδέλφου στόχευε το χέρι του δολοφόνου. Το άσυλο του Εξαρχιστάν ευτυχώς δεν έγινε ο τάφος αστυνομικού αυτή τη φορά, δυστυχώς όμως οι καταγγελίες μας, που ακόμα το μελάνι τους δεν στέγνωσε, επιβεβαιώθηκαν επακριβώς».

Το προφίλ της οργάνωσης

Το τελευταίο χτύπημα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» ήρθε να επιβεβαιώσει το προφίλ που έχουν σχηματίσει γι’ αυτήν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την δράση της αλλά και από πηγές πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., πρόκειται για μία τρομοκρατική οργάνωση περιορισμένου εύρους (εκτίμηση για 3-4 άτομα), με μικρό οπλοστάσιο (γι’ αυτό και επιλέγεται σε κάθε ενέργεια το Kalashnikov – «ταυτότητα» πλέον) και που επιλέγει να δρα «απαντώντας» σε κάθε πλήγμα της Αστυνομίας στο ένοπλο αντάρτικο πόλεως (σύλληψη Πόλας Ρούπα και Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου, τον Ιανουάριο του 2017, το αμέσως προηγούμενο «χτύπημα»). Παράλληλα, ο άνθρωπος που πάτησε την σκανδάλη τουλάχιστον στις δύο επιθέσεις εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι ο ίδιος, ενώ δείχνει να «ζυγίζει» το βαρύ όπλο που κρατά στα χέρια του. Το Kalashnikov είναι ένα από τα πιο δύσκολα στον χειρισμό πολεμικά τυφέκια και χρειάζεται μεγάλη εκπαίδευση ώστε να βρίσκει κανείς στόχο με λίγες βολές.

Όσον αφορά τα πρόσωπα, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στρέφονται σε δύο άτομα που συνδέονται με τον «Επαναστατικό Αγώνα». Ο λόγος για τον «ξανθό» και τον «σγουρομάλλη», τα άτομα που απεικονίζονται σε πλαστές ταυτότητες με τα ονόματα «Ευστάθιος Τριαντόπουλος» και «Ιωάννης Παπαδόπουλος», οι οποίες βρέθηκαν στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Και εκεί, όμως, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προχωρήσουν καθώς πρόκειται για «αχαρτογράφητα» πρόσωπα του ένοπλου αντάρτικου πόλεως, με μοναδικό στοιχείο τις φωτογραφίες τους. Μικρές ενδείξεις υπάρχουν για δύο ακόμη γυναίκες.

Τέλος, όσον αφορά το σχέδιο φύλαξης των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να υπάρξουν άμεσα αλλαγές ώστε η Χαριλάου Τρικούπη να πάψει να αποτελεί… πεδίο βολής για τρομοκράτες και κουκουλοφόρους με μολότοφ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα