ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ: «Πρόσφυγας» στην Κουμουνδούρου…

«Μα καλά, τι κάθεται και παιδεύεται;» αναρωτιόταν γνώστης της συριζαϊκής πραγματικότητας με αφορμή τα νέα επεισόδια στο σίριαλ Μουζάλα. «Αν επέστρεφε στο ιατρείο του θα έβγαζε περισσότερα», συμπλήρωσε. «Ναι, αλλά τότε δεν θα φαινόταν. Εκτός και αν επέστρεφε στα πεδία των μαχών», ανταπάντησε έτερος συνομιλητής.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Από την μια το Μαξίμου, από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, και στην μέση ο Γιάννης Μουζάλας. Αναζητώντας στο διαδίκτυο το όνομά του, το πρώτο που θα διαβάσεις είναι ένα δημοσίευμα με τίτλο «Για το μεταναστευτικό ένας μαιευτήρας». Αυτή βέβαια είναι μόνο η μισή αλήθεια. Γιατί ο υπουργός δεν είναι ένας συνηθισμένος μαιευτήρας. Το παράσημο στον γοφό του από τα πεδία των μαχών το αποδεικνύουν. Συμμετέχοντας ενεργά σε κοινωνικά κινήματα, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των «Γιατρών του Κόσμου», με τους οποίους έχει συμμετάσχει σε 32 ανθρωπιστικές αποστολές, με πιο πρόσφατες αυτές σε Αφγανιστάν, Συρία και Παλαιστίνη. Ξεγεννούσε γυναίκες εκεί, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Και μετά από ολιγοήμερη ξεκούραση επέστρεφε εκεί που θα μπορούσε να προσφέρει.

«Αλτρουιστής», θα έλεγαν κάποιοι. «Ματαιόδοξος», κάποιοι άλλοι. Το προφίλ που έχει χτίσει προσεκτικά θέλει να είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων ιδιαιτέρως πράος. Η λατρεία του για το τσιγάρο όμως και η προτίμησή του στο αλκοόλ δείχνουν πως μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι.

 

Άλλα τα «θέλω» του κόμματος,
άλλο οι επιταγές της Ευρώπης

Πραγματιστής σίγουρα ξέρει πού βρίσκεται και τι κάνει. Για αυτό και έχει την στήριξη του Αλέξη Τσίπρα κόντρα στις «βουλές» κάποιων εντός του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε οι πρόσφυγες χωρίς έλεγχο να τοποθετηθούν, να ενσωματωθούν στην ελληνική πραγματικότητα. Ο Γ. Μουζάλας πάλι γνωρίζει τις ευρωπαϊκές επιταγές, οι οποίες επί της ουσίας τον υποχρεώνουν να πράξει τα δέοντα. Και δεν το κάνει, αλλά κρατά τους τύπους.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία επιμένει πως η διαλογή θα πρέπει να γίνεται εντός τριών ημερών και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Με την διαφορά πως στον ΣΥΡΙΖΑ δημόσια υποστηρίζουν πως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα και δεν θα πρέπει να αποστέλλονται εκεί οι πρόσφυγες. Και ο Γ. Μουζάλας με διάφορα τεχνάσματα τους κρατά εδώ. Έχοντας φτιάξει υποδομές (στο μέτρο του δυνατού) για περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά και πάλι δεν ικανοποιεί κανέναν. Ούτε την Ευρώπη που είναι ξεκάθαρη χρεώνοντας την χώρα μας με ένα δυσθεώρητο, βάρος ούτε το κόμμα που επιμένει σε ψήγματα αριστερής πολιτικής.

«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες επιστροφές, γιατί αυτό αποκαθιστά μια τάξη πραγμάτων», δήλωσε την Τετάρτη για τα αυτιά των Ευρωπαίων. Και στην συνέχεια χάιδεψε το κομματικό ακροατήριο: Απέδωσε τον χαμηλό αριθμό επιστροφών (1.360 άτομα από την αρχή ισχύος της κοινής δήλωσης) στο γεγονός ότι τα αιτήματα ασύλου εξετάζονται προσωπικά και ατομικά για κάθε αιτούντα άσυλο.

«Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε τέσσερις βαθμούς εξέτασης των αιτημάτων ασύλου», συμπλήρωσε.

 

Του λείπει το «διοικείν»

Επί της ουσίας πάντως, αν κάποιος θέλει να τον κατηγορήσει για κάτι, αυτό είναι η έλλειψη διοικητικών ικανοτήτων. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζουν εκείνοι που τον έχουν ζήσει από κοντά. Θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα, αλλά…

Βασικό του κουσούρι, λένε οι ίδιοι, είναι πως είναι… αλαζόνας. Και έχει ανάγκη να φαίνεται. Να αναδεικνύεται. Να προβάλλεται ως ο καλύτερος, ο ιδανικότερος. Μάλιστα αυτό τον οδήγησε στο να κάνει δημόσια δήλωση για το προσφυγικό κατά του ΟΗΕ. Υποστήριξε λοιπόν σε ανοικτή συνάντηση στην Ν. Φιλαδέλφεια ότι το κύμα προσφύγων το δημιούργησε ο ΟΗΕ, διότι η επισιτιστική βοήθεια που το 2012 ήταν 6,5 ευρώ/ημέρα, το ’13 έγινε 3,5 και το 2014, πήγε στα 0,14! Η δήλωση μπορεί να πέρασε στα ψιλά, αλλά καταγράφηκε στην ιστορία.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως, παρά τις κομματικές πιέσεις, όχι μόνο δεν απομακρύνεται από την θέση του αλλά αντιθέτως στρώνεται το έδαφος για την αναβάθμισή του.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον κ. Μουζάλα για την θέση του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεωρώντας την υποψηφιότητα αυτή «υψηλού συμβολισμού». Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί υψηλού συμβολισμού την υποψηφιότητα αυτή, σε μία στιγμή που η ήπειρός μας βρίσκεται εμπρός σε ένα υπαρξιακό δίλημμα: θα συνεχίσει να είναι η πατρίδα των αγώνων για την ελευθερία, ή θα υποκύψει στο ανερχόμενο κύμα εσωστρέφειας, ξενοφοβίας και σωβινισμού;».

Η απομάκρυνσή του λοιπόν από το κυβερνητικό σχήμα είναι δεδομένη διά της προαγωγής. Ο Δ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση στηρίζει την υποψηφιότητά του για την θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι πιθανή εκλογή του «θα είναι νίκη για όλη την χώρα». Ξεκαθάρισε ότι «αν δεν ευδοκιμήσει η υποψηφιότητα, ο Γ. Μουζάλας παραμένει στο υπουργείο».

ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΖΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα