Γιατί είναι πιθανό ένα νέο μνημόνιο στην Ελλάδα

Yπαρκτός είναι ο κίνδυνος και για τέταρτο μνημόνιο στην Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση της JP Morgan που εξηγείο και τους λόγους που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο 2019-2020 θα ανέλθουν σε περίπου 20 δισ. ευρώ . Υποστηρίζει, δε, ότι εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε παρόμοιες ανταλλαγές ομολόγων όπως αυτές της 25ης Ιουλίου, θα χρειασθεί τέταρτο μνημόνιο.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι προκειμένου η Ελλάδα να επιτύχει μία «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τον Αύγουστο του 2018, πρέπει να αποδείξει πρωτίστως ότι έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στις αγορές και μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες. Εάν αποτύχει να το κάνει, τότε θα οδηγηθεί σε τέταρτο μνημόνιο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσεγγίσει την αγορά ακόμη 2-3 φορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018, τονίζει η JP Morgan, οπότε και θα πρέπει να επιχειρήσει μια καθαρή έξοδο. Ταυτόχρονα όμως με τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος του QE.

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της JP Morgan και για την τρίτη αξιολόγηση, εκτιμώντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις και αυτή τη φορά, που θα φθάσουν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου ή τις αρχές του α΄ τριμήνου του επόμενου έτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα