«Γιατί επιβλήθηκε τρίτο Μνημόνιο στην Ελλάδα»

Διαλύει τα σύννεφα περί Grexit που εμφανίστηκαν ξανά στο προσκήνιο ο Κλάους Ρέγκλινγκ.  Ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξή του στη «Corriere Della Sera» έδειξε το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας και εξήγησε γιατί η χώρα μας φορτώθηκε με ένα ακόμη, το τρίτο συνολικά, μνημόνιο.

«H Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία, δηλώνει αρχικά στην ιταλική εφημερίδα o Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι εργαζόμαστε για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι υπάρχει μια καθυστέρηση οκτώ μηνών στην αξιολόγηση διότι εμφανίζονται προβλήματα εφαρμογής στη χώρα.

Το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν διαφορετικές προβλέψεις αλλά αυτό δεν ευθύνεται για την μακρά καθυστέρηση στην αξιολόγηση αναφέρει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πώς είναι φυσιολογικό οι δυο θεσμοί να μην συμφωνούν στις προβλέψεις.

Τονίζει πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί. Η χώρα διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα και μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Στο τέλος Ιουλίου υπάρχει ανάγκη για ρευστότητα λόγω της πληρωμής ομόλογου, συμπληρώνει. Είναι κρίσιμο να κλείσει η συμφωνία για να λειτουργήσει εύρυθμα η οικονομία και να καταβληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης, αναφέρει.

Σε ερώτηση γιατί αυτή τη φορά το μνημόνιο θα λειτουργήσει ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει πως η κύρια διαφορά είναι ότι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το Σεπτέμβριο εντολή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο.

Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ο Υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος συνεργάζεται καλά με τους θεσμούς, υπογραμμίζει.

Ο ίδιος σημείωσε ότι από τις αρχές του 2015 υπήρξε ένα πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις το οποίο επηρέασε δραστικά την οικονομία οδηγώντας την ξανά σε ύφεση.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πως η Ελλάδα ήταν διαφορετική περίπτωση από άλλες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία) διότι είχε εξαρχής σημαντικότερα προβλήματα από άλλες χώρες, ενώ η δημόσια διοίκηση είναι αδύναμη και δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα