Γιατί η Αθήνα «τρέμει» την 20η Αυγούστου

Εν αναμονή της άφιξης στην Ελλάδα των κλιμακίων του… κουαρτέτου –Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ– με το οποίο θα συνδιαλλαγεί η κυβέρνηση, η… πρεμούρα της Αθήνας να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό η συμφωνία με τους δανειστές όλο και μεγαλώνει.

Αυτή δε η βιασύνη έχει να κάνει τόσο με τον κίνδυνο να ξαναβρεθεί η χώρα στα πρόθυρα του GREXIT, όσο και με το «φάντασμα» των νέων προαπαιτούμενων που πλανάται πάνω από Μέγαρο Μαξίμου.

Πιάνοντας το κουβάρι από την αρχή, όλα έχουν αφετηρία και τέλος την κομβική ημερομηνία της 20ής Αυγούστου. Τι θα συμβεί τότε; Είναι η επόμενη μεγάλη λήξη χρέους η οποία αφορά ένα ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει.

Γι’ αυτό, λοιπόν, από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό υπογραμμίζεται η ανάγκη να έχουν πέσει οι υπογραφές στη νέα συμφωνία μέχρι τις 17-18 Αυγούστου.

Η λογική λέει ότι όσο το γρηγορότερο υπάρξει συμφωνία, τόσο πιο άμεσα θα μπορέσουν οι υπηρεσίες του ESM να εκταμιεύσει τη δόση του Αυγούστου ύψους 5 δισ. ευρώ και να τεθεί εκ νέου η ελληνική οικονομία σε καθεστώς εκβιαστικής χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

Αν δεν πάνε κατ’ ευχήν οι διαπραγματεύσεις, τότε –κι αυτός είναι ο μεγάλος αυγουστιάτικός φόβος του Μαξίμου– τότε η επόμενη λύση θα είναι να δοθεί στην Ελλάδα ένα δεύτερο δάνειο-«γέφυρα», που όμως θα έχει νέα προαπαιτούμενα. Και κατά πώς φαίνεται, κάτι τέτοιο μοιάζει με τον μεγαλύτερο εφιάλτη που θα μπορούσε να έχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα