Γιατί κέρδισε ο «Ομπάμα» της Ευρώπης

Kαι τώρα οι δυο τους. Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν θα αναμετρηθούν την 7η Μαΐου με φόντο το προεδρικό αξίωμα και τα Ηλύσια Πεδία. Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος θεωρείται το μεγάλο φαβορί για να χριστεί διάδοχος του Φρανσουά Ολάντ και ο γερμανικός Τύπος αναλύει τους λόγους της πρώτης επικράτησης απέναντι στην ακροδεξιά πολιτικό αλλά και το πώς κατάφερε να  σβήσει από τον πολιτικό χάρτη δεξιούς και σοσιαλιστές.

Ωστόσο τα ΜΜΕ της Γερμανίας προειδοποιούν ότι ο δεύτερος γύρος δεν θα είναι περίπατος για τον 39χρονο κξαι εξηγούν τους λόγους.

Πιο συγκεκριμένα, ο γερμανικός Τύπος περιγράφει τον «σεισμό» που επέφερε στο γαλλικό πολιτικό κατεστημένο ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ουδέποτε έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα, και το κίνημά του En Marche, που αυτές τις μέρες κλείνει μόλις ένα χρόνο από την ίδρυσή του.

Το “Spiegel” στη διαδικτυακή του έκδοση επισημαίνει ότι η Γαλλία ψήφισε όπως ποτέ άλλοτε μέχρι τώρα. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας συνέβη κάτι που ήταν αδιανόητο, αλλά που προδιαγραφόταν όλο και περισσότερο κάθε εβδομάδα που περνούσε», παρατηρεί ο σχολιαστής της. «Από τον πρώτο γύρο καταψηφίστηκαν τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα… αλλά όσοι πιστεύουν ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Γαλλία θα είναι περίπατος, πρέπει να προσέξουν.

Η Μαρίν Λεπέν, που εμφανιζόταν ως φαβορί για τον πρώτο γύρο, αύξησε τη δύναμή της κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες. Έκανε το παν για να συμβεί αυτό, έκανε το κόμμα της πιο επαγγελματικό, το μετέτρεψε σε μεγάλη πολιτική δύναμη με ενεργό ρόλο σε ολόκληρη τη Γαλλία».

«Επιβλήθηκε ως outsider»

Η εφημερίδα “Die Welt”, επίσης στη διαδικτυακή της σελίδα, αναζητεί τους λόγους επιτυχίας του Μακρόν. «Μπόρεσε να βγει πρώτος όχι γιατί εμφάνισε μια πειστική συνταγή ως αντίδοτο στα προβλήματα της Γαλλίας, αλλά επειδή αυτός ο υποδειγματικός μαθητής του παλαιού ελιτίστικου καθεστώτος κατάφερε να επιβληθεί ως outsider, ως επαναστάτης, ως φορέας ελπίδας, ως κάποιος που ξεκίνησε από χαμηλά», σημειώνει ο σχολιαστής.

«Ο Μακρόν πέτυχε με μια μέθοδο που χάρισε επιτυχία και στον Ομπάμα. Με τον ενθουσιασμό που μετέδωσε, με τη δύναμη της αλλαγής που μπόρεσε να ενεργοποιήσει». Ο Γερμανός αρθρογράφος στέκεται επίσης και στις μελλοντικές ευθύνες του Μακρόν. «Ένας πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου το αξίωμα… Στον προεκλογικό αγώνα εμφανίστηκε ως επαναστάτης, εάν όμως μετά την εκλογή του στην προεδρία γλιστρούσε στον ρόλο του εθνοπατέρα, θα έχανε. Θα πρέπει παράλληλα να “συμμαζέψει” κατά μία έννοια το αξίωμα του προέδρου. Και θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει μια διαφανή πολιτική, μια πολιτική που θα έχει καταλάβει το μήνυμα που έστειλε το 89% των δυσαρεστημένων από το πολιτικό σύστημα Γάλλων. Ένα τιτάνιο έργο, που αισθάνεται ικανός να φέρει σε πέρας, αλλά που δεν θα έπρεπε να ζηλέψει κανείς».

Πώς ψήφισαν οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι πιο εύπορες πόλεις ψήφισαν Μακρόν. Αντιθέτως, η Λεπέν κέρδισε σε περιοχές με υψηλή ανεργία και χαμηλούς μισθούς. Ο Μακρόν κυριάρχησε σε περιοχές πιο δυναμικές οικονομικά και μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι και το Μπορντό, όπου η φιλική με τις επιχειρήσεις και η κοινωνικά προοδευτική πλατφόρμα του έπεισαν τους μορφωμένους ψηφοφόρους.  Στο Παρίσι, ο υποψήφιος του κινήματος «Εμπρός!» πήρε 34,83% των ψήφων ενώ η Μαρίν Λεπέν μόλις 4,99%. Ακόμη και στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού, το οποίο παραδοσιακά ψηφίσει Δεξιά,  ο Εμανουέλ Μακρόν ήρθε πρώτος και δεύτερος ο Μελανσόν. Μόνο στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού ο Φιγιόν σάρωσε με 58,45%.  Το μεγαλύτερο ποσοστό πήρε ο Μακρόν στο 3ο διαμέρισμα του Παρισιού, με 45,04%. Ο Μελανσόν ήρθε πρώτος στα λαϊκά και μεσαία διαμερίσματα 18ο και 19ο.

Ο Μακρόν ήρθε πρώτος και στις επαρχιακές πόλεις. Μπορντό (31,26%), Στρασβούργο (27,76%), Λυόν (27,29%) και Ναντ (30,83%). Στις αντίστοιχες πόλεις η Μαρίν Λεπέν ήρθε 5η (7,39%), 4η (12,17%), 4η (14,94%), και 5η (7,12%).

Ο Μελανσόν ήρθε πρώτος στο Μονπελιέ (31,46%) και ο Εμανουέλ Μακρόν δεύτερος (24,69%). Ο Μελανσόν είναι επίσης πρώτος στην Τουλούζη (29,16%) και στην Λιλ (29,92%). Η Νίκαια είναι η μοναδική μεγάλη πόλη που ψήφισε για τον Φρανσουά Φιγιόν (26,10%) ενώ δεύτερη ήρθε η Μαρίν Λεπέν (25,28%).

To Eθνικό Μέτωπο σηκώνει το γάντι

Από την πλευρά της η ακροδεξιά θα προσπαθήσει να ρίξει λάσπη στον Εμανουέλ Μακρόν. Ήδη ο Φρανσουά Φιλιπό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ο Εμανουέλ δεν είναι πατριώτης, ξεπούλησε τις κρατικές εταιρείες, άσκησε κριτική στη γαλλική κουλτούρα».

Η Λεπέν και ο Μακρόν έχουν εντελώς διαφορετικά οράματα για το μέλλον της Γαλλίας, είπε ο Φιλιπό και χαρακτήρισε τον κεντρώο υποψήφιο και πρώην τραπεζίτη «αλαζόνα» και επεσήμανε ότι στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας «μιλούσε σαν να είχε ήδη κερδίσει». «Ήταν αλαζονικό απέναντι στον γαλλικό λαό», υπογράμμισε ο σύμβουλος της Λεπέν, ενώ επέκρινε και το εορταστικό δείπνο του Μακρόν στο πολυτελές εστιατόριο Rotonde μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Λεπέν θα θελήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο Μακρόν είναι παιδί της ελίτ ενώ η ίδια παιδί του λαού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα